Italien har varit mitt favoritmål under senaste åren,
och Cortona uppe i Toscanas berg är
platsen där
jag bott allra längst. Den lilla staden med sina branta backar har förändrats
en del under drygt tio år.
Men mycket är sig likt.
Det är roligt att känna igen restaurangerna där man har ätit, till och med komma ihåg vissa måltider.
Det är roligt att känna igen restaurangerna där man har ätit, till och med komma ihåg vissa måltider.
Maten i Toscana är ett kapitel för sig, vid kusten fisk och skaldjur, i inlandet kött,
vilt och svamp. Funghi porcini (Karl Johan) och tryffel står
ofta på matsedeln i Cortona.
Chianadalen mellan bergen är känd för sina vita kor ända sedan från etruskernas tid, chianninakött eller vildsvin får inte heller saknas från en representativ meny.
Chianadalen mellan bergen är känd för sina vita kor ända sedan från etruskernas tid, chianninakött eller vildsvin får inte heller saknas från en representativ meny.
Många kommer till Cortona just för att äta, restauranger finns lite varstans längs
de trånga
branta gränderna,
under senare år har de blivit ännu fler. Utan turister skulle de inte klara sig. Många
har bara sommaröppet.
Av alla de matställen som jag lagt på
minnet väljer
jag den exklusiva La Bucaccia med dörren täckt av Michelin-märken och den enkla familjekrogen med få enkla rätter
för
dagen.
Männen som driver dem är varandras motsatser. Romano på via Ghibellina är världsvan och innovativ, en större än livet –person, den andre som jag kallar för gubben, får en egen historia här: Lunch på Via Dardano
Männen som driver dem är varandras motsatser. Romano på via Ghibellina är världsvan och innovativ, en större än livet –person, den andre som jag kallar för gubben, får en egen historia här: Lunch på Via Dardano
Romano Magi driver sin
stjärnrestaurang tillsammans med sin fru Angolina som står
för
matlagningen. Dottern Francesca började i yrket så fort hon lärt sig skriva: Den yngsta servitrisen
Angolina ordnar exklusiva kurser i matlagning och Romano i osttillverkning. Han är även vinkännare och har ett eget lager fina viner. Den rekommenderade Sangiovese Cortona DOC 2007 var väl värd sina 20 euro.
Numera upptar menyn även en lista på 10 olika allergener, markerade med olika bokstäver efter varje rätt på matsedeln.
Husets antipasto med charkuterier är något av det godaste jag ätit, kastanjepastan med svamp och nötter smälter i munnen, papardelle med vildsvin har lyft den traditionella smaken till en högre nivå och efterrätterna är himmelska. Lägg märke till dekorationerna på tallriken och de specialtillverkade glasen.
Där satt vi ute i den varma septemberkvällen i solnedgången och njöt av livets goda.
Underhållningen stod Romano för, han bemötte alla sina kunder på olika sätt, med något för varm uppmärksamhet, kärleksförklaringar på olika språk till en gammal dam vid nästa bord och handkyss till mig. Något omtumlade men mycket belåtna började vi trampa uppför den branta gatan.
Angolina ordnar exklusiva kurser i matlagning och Romano i osttillverkning. Han är även vinkännare och har ett eget lager fina viner. Den rekommenderade Sangiovese Cortona DOC 2007 var väl värd sina 20 euro.
Numera upptar menyn även en lista på 10 olika allergener, markerade med olika bokstäver efter varje rätt på matsedeln.
Husets antipasto med charkuterier är något av det godaste jag ätit, kastanjepastan med svamp och nötter smälter i munnen, papardelle med vildsvin har lyft den traditionella smaken till en högre nivå och efterrätterna är himmelska. Lägg märke till dekorationerna på tallriken och de specialtillverkade glasen.
Där satt vi ute i den varma septemberkvällen i solnedgången och njöt av livets goda.
Underhållningen stod Romano för, han bemötte alla sina kunder på olika sätt, med något för varm uppmärksamhet, kärleksförklaringar på olika språk till en gammal dam vid nästa bord och handkyss till mig. Något omtumlade men mycket belåtna började vi trampa uppför den branta gatan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar