onsdag 31 augusti 2016

Aalto på allvar i Viborg

Alvar Aaltos bibliotek i Viborg har en särställning bland hans byggnader av flera skäl. Aalto vann stadens arkitekttävling 1927 men fick göra en ny ritning till ett hus i Torkelsparken innan huset färdigställdes 1935.
Det modernistiska huset med nya tekniska lösningar gav honom ett internationellt erkännande.


Minst lika känd  blev den omfattande restaureringen långt senare. Arkitekter från hela världen samlade in pengar och höll seminarier. Trots mindre skador under Vinterkriget 1939 fylldes hyllorna åter med böcker under den sista finska tiden 1942-44. Under Sovjettiden stod huset länge tomt och förföll. Vid den första renoveringen 1955-61 hade man inte tillgång till originalritningar,  mycket av den ursprungliga inredningen blev förstörd.

Restaureringsarbetet inleddes 1994 av den finska föreningen Viborgs biblioteks vänner, kostade 8 miljoner euro och pågick i 20 år.
I början gick det långsamt, arbetet var mycket komplicerat och kostsamt, donationer samlades in från många länder. Aaltos tekniska lösningar, bl a belysningen genom taket var krävande.
Det var ofta svårt att komma överens med de ryska byggarna, många kontroverser med kvalitetskontroller. När jag besökte Viborg i början av 2000-talet, hade de t.ex. byggt en pampig toalett av svart marmor som inte kunde godkännas.
I Sverige  grundades Alvar Aalto-sällskapet av eldsjälen Jan-Krister Boman.  En miljon kronor samlades till föreläsningssalen med det böljande taket som invigdes 2010. Fram till dess hade byggarbetet gått långsamt i brist på pengar.


Möblerna till salen skänktes genom en insamling av Artek, inredningsfirman som startades av bl a makarna Aalto 1935 för att sälja patenterade möbler som hade tagits fram för biblioteket.
Till invigningen av föreläsningssalen kom till slut även finansieringsbeskedet från den ryska regeringen. President Tarja Halonen hade tagit upp frågan med premiärminister Vladimir Putin i Sankt Petersburg när de besökte det nyrestaurerade Konstantinpalatset. Ryska federationen betalade 6,5 miljoner euro för byggarbetena.
Många kända finska arkitekter deltog i projektet. Eric Adlercreutz   och Kristian Gullichsen hade varit Aaltos elever. Den huvudansvarige restauratören Tapani Mustonen fick finska statens arkitektpris 2014.

  Modern teknik har  tillämpats i huset  men det syns mest i källarplanet. Tack vare den långsamma byggtiden kunde man för det mesta hålla verksamheten öppen för allmänheten. Biblioteket har alltid varit en viktig samlingsplats för Viborg. Läsesalen och barnavdelningen har en egen ingång och används flitigt av studenterna. Huset har till och med kallats för stadens själ.
De öppna hyllorna i lånesalen är en sällsynthet i Ryssland, där får man i regel rekvirera böckerna från låsta förråd.

Alvar Aalto vistades en tid i Sverige innan han omarbetade ritningarna till biblioteket.
Han påverkades starkt av Sven Markelius och Gunnar Asplund som hade gått över från klassisism till funktionalism.
Intrycken från Stockholms stadsbibliotek som då var under byggnad är uppenbara.
Den högtidliga nyinvigningen hölls den 15 november 2013. Projektet har fått flera internationella priser, t.ex. Casa Nostra, tilldelad som en förebild för internationellt samarbete 2015.
Alvar Aaltobiblioteket har en samling av mer än 400 000 böcker, i salarna flera fina utställningar,  en kvarts miljon besökare om året, 800 personer dagligen, många kommer långväga ifrån.
Man kan bara hoppas att förfallet av flera andra hus i Viborg kunde stoppas, även om de inte är lika berömda som Aaltos mästerverk.

LÄS ÄVEN: Ryska sidan på engelska
Alvar Aalto foundation
Artikel med gamla och nya foton, flytta på balken Inga kommentarer:

Skicka en kommentar