tisdag 24 maj 2011

Europas största matmarknad mitt i Riga

Europas största marknad  Centrāltirgus
Rīgas inryms i fem stora luftskeppshangarer med var sitt specialsortiment: kött, fisk, bröd, mejeriprodukter och grönsaker.
Mellan Gamla stan i Riga och järnvägsstationen går en av de mest trafikerade gatorna med bilar, bussar och spårvagnar. I gångtunnlarna under gatan rör sig en ständig ström av människor med kassar. Vid trapporna sitter några stackare och ber  om allmosor.
Innan vi kommer till marknaden, måste vi passsera en köttlast från Hamburg. Kötthallen är den första vi kommer in i, mängder med olika kroppsdelar av djur -  grisar och  hönor,  korvar och skinkor. Det luktar animaliskt.Bröd och kakor i alla de slag fyller diskarna högre upp eftersom de inte behöver kylas. Det finns mängder med söta kakor, torra kex, nötter och frön, honung, te och kaffe. Mitt i hallen kan man åka en rulltrappa upp för att köpa möbler, kläder och vitvaror. I mittgången är det nästan trångt, man får hålla samma långsamma takt som alla andra.
Äldre kvinnor verkar vara i majoritet, men det är inte ont om karlar som man skulle kunna tro i dessa matens tempel med sinsemellan olika karaktär.
Hallen för frukt och grönsaker är luftigare än de andra, den har genomgått en ordentlig modernisering, men ett helt hörn står oanvänt.
Den livliga handeln utomhus, där utbudet är minst lika stort, drar förstås fler kunder, åtminstone vid vackert väder. Priserna där ute kanske är lägre också.

Fiskhallen är den allra livligaste. Det finns stora och små fiskar som ligger där prydligt utställda, hela, flådda eller skurna i bitar, allt efter art och smak. Här luktar det friskt hav eller sotig rök. Karparna simmar levande i sin bassäng och fångas upp av starka kvinnohänder.
Skyltarna är det för mesta skrivna på lettiska, fiskkonserver och kaviar på ryska. Språket man hör är oftast ryska, vilket är vanligt i hela Riga.

Köttet och fisken hallarna verkar ha mycket hög kvalitet. Bakverken ser ut att vara enklare än de fina kakorna och bakelserna man ser i stadens många kaféer. Där konkurrerar man säkert med kvantitet och priser.

Man blir mäkta imponerad av hela utbudet, mängden och omfattningen.
Alldeles intill har Stockmanns varuhus öppnat sin stora livsmedelshall, där man själv kan plocka matvaror ur diskarna.  Hoppas det inte utrotar den mest originella livsmedelshandel som jag har haft nöjet att ta del av.


    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar