tisdag 29 november 2011

I Odysseus farvatten i Kalabrien

Där Messinasundet är som smalast mellan Kalabrien och Sicilien ligger den lilla fiskestaden Scilla som drar till sig besökare för sitt vackra läge, fina sandstrand och den antika legenden om den farliga passagen.
I den grekiska mytologin var Skylla en vacker nymf som avböjde alla sina friare, även havsguden Glaucus, som misslyckades att få häxan Circe att blanda en kärleksdryck åt Skylla.
 Circe blev i stället  kär i Glaucus och i sin svartsjuka förvandlade hon Skylla till ett monster med sex fula huvuden som satt på sex halsar. Albert Henry Payne har graverat bilden till vänster 1840.

 Efter att ha blivit förhäxad drog Skylla till Messinasundet, intill en gigantisk vattenvirvel som hette Karybdis.
 Alla skepp som kom i närheten förstördes antingen av vattenvirveln eller Skylla. De enda som kunde ta sig genom sundet var argonauterna, tack vare havsgudinnan Thetis.
Skylla har förevigats i  många bilder, så här ser hon ut i stadens fontän.

Utöver dessa faror lurade sirener - kvinnogestalter på ön Anthemoessa- med vackra sånger som lockade sjömännen i fördärvet. De blev så förhäxade att de glömde bort att styra sina skepp. Odysseus lyckades dock ta sitt skepp förbi dem. Han stoppade vax i sjömännens öron och kunde själv höra den förtjusande sången fastbunden vid masten.

På vårt hotell lockade sirenerna besökaren i den nymålade marmortrappan. Legenden berättar, att Scilla grundades av Odysseus, då han blev tvungen att gå iland på väg tillbaka från de trojanska krigen.Under romartiden kom Spartacus här att försvara sig emot Marcus Crassus, som belägrade staden och gjorde en djup vallgrav runtom stadsmuren.På andra sidan av Scillas höga borg ligger de gamla fiskarhusen alldeles vid strandlinjen. Byn sägs vara en av de mest pittoreska  i trakten. Tyvärr orkade vi inte klättra ner dit utan gick tillbaka till vårt hotell.

Idag är Scilla en trevlig liten fiskestad med fem tusen fasta invånare.
Hotellet ligger intill järnvägstationen. Det är bara två gator mellan den och havet.
Den fina sandstranden lockar många turister att ligga där och njuta av utsikten mot Sicilien och vid klart väder ser man ända bort till de Aeoliska öarna med sina aktiva vulkaner.

Den första kända svensken som har skrivit om Scilla var Carl August Ehrensvärd  i ett av sina brev från den Italienska resan 1780: Det var genom det sundet Ulysses seglade förbi Scylla och Carybdis … i gamla tider lär all ting varit farligt, det är ingenting annat än en ström av Ebb och flod som iblan kastar fartygen på strand. De gamla trodde Sirenerna simma och förstöra Styrmännens andakt och stora virflar föra en till sjöbåtten… Lotsarne känner sina farvatten och poeterna sina osanningar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar