lördag 26 februari 2011

Berlins museala ö mitt i historiens ström

Det viktigaste prestigeprojektet för konst och vetenskap i tyska Preussen ligger på den lilla ön vid floden Spree mitt i Berlin. Museumsinsel speglar Tysklands historia i olika politiska skeenden under snart 200 år. Det första museet i Berlin byggdes mitt emot slottet för att hysa kungens antiksamling.
Det mesta blev svårt skadat under andra världskriget och samlingarna skingrades, en del hamnade i Västberlin, men själva husen stod kvar i DDR:s hjärta. Återuppbyggnaden har tagit mycket lång tid och  en del av planerna har väckt upprörda diskussioner. 
Nya ståtliga byggnader uppfördes under olika decennier – Neues Museum för egyptiska samlingar, Alte Nationalgallerie för tysk 1800-tals- måleri och skulptur, Bodemuseum för bysantinsk konst. Kronan på verket, Pergamonmuseum invigdes 1930. Där visas rekonstruerade monumentala byggnader i full skala.
En del av kung Fredrik Wilhelm III:s antiksamling finns på Altes Museum än i dag. Arkitekten Karl Friedrich Schinkel inspirerades av Pantheon i Rom. Hans klassiska mästerverk invigdes 1830.
Följande två hus i ordningen av August Stüler blev bombade. Den första utställningen efter kriget som finns dokumenterad i ett litet rum på Gamla Nationalgalleriet är mera intressant än de flesta målningarna där. Neues Museum var så illa skadat att återuppbyggnaden blev den största utmaningen och till slut även den största succén.  


David Chipperfield har fått pris för att han på ett mycket spännande sätt har bevarat resterna av de glansfulla interiörerna och lyckats skapa ett funktionellt modernt museum.
De fantastiska egyptiska samlingarna med Nefertiti drar mycket publik. För att slippa köer kan man boka biljetter för varje halvtimme mellan 10.00 till 16.30 flera månader i förväg. Har man tur går det att köpa en kombibiljett till alla museer på ön för att sedan boka en tid samma dag. Alla är värda att se.tisdag 8 februari 2011

Högbergsgatan upp och ner i två huvudstäder

Högbergsgatan, Korkeavuorenkatu
är en av Helsingfors viktigaste stråk med spårvagnstrafik.  Där kan man hitta olika affärer, caféer och krogar, allt från antikviteter till världens största kanelbullar.
Stockholmsgatan är också lång och har en hög backe men den är inte alls lika intressant.Motsvarande gata i Stockholm är mycket äldre, ursprungligen döpt till Höghe bärgz gathan år 1647. Den är lugnare och tråkigare - flera kvarter med gamla hus saknar affärer. Några bra restauranger finns dock: italienskt och sydamerikanskt.
Mitt i backen vid Andreaskyrkan kan man komma in i ett enormt skyddsrum, insprängt i berget. Några kvarter åt väster gräver man nu järnvägstunnel för Citybanan.


I Stockholm fanns det en gång planer för att gatan skulle heta Finska kyrkogatan, men den kyrkan blev aldrig byggd. Däremot inhystes Finska Filadelfia några år tvärs över Katarina kyrka i en gammal biograf som nu har blivit vandrarhem.Båda gatorna har var sin backe och kyrka: Katarina från 1695  av Jean de la Vallée har brunnit två gånger, 1723 och 1990 efter restaureningen.   Johannes kyrka med sina två torn är ritad av svenske arkitekten Adolf Emil Melander. Gatorna har också var sin Andreaskyrka.
Den finska gatans sluttning börjar från Esplanaden som är den finaste tvärgatan, den svenska Götgatan har sin korsnig mitt i backen.
Stockholm har ingen kollektivtrafik men ett litet hotell och det gamla
Nürnbergsbryggeriet - Helsingfors har spårvagn, busstrafik och en brandstation med ett 41 meter högt torn.
Det allra pampigaste huset är det finska Designmuséet, ritat av Gustav Nyström som Läroverk för gossar och flickor 1898.

Som synes, känner jag mig hemma på båda gatorna, fast här i Stockholm saknar jag ibland flärden från Högbergsgatan i Helsingfors. 
http://www.angelfire.com/sd2/sodermalm/hogbergsgost/hogbergsgost.htm