tisdag 8 februari 2011

Högbergsgatan upp och ner i två huvudstäder

Högbergsgatan, Korkeavuorenkatu
är en av Helsingfors viktigaste stråk med spårvagnstrafik.  Där kan man hitta olika affärer, caféer och krogar, allt från antikviteter till världens största kanelbullar.
Stockholmsgatan är också lång och har en hög backe men den är inte alls lika intressant.Motsvarande gata i Stockholm är mycket äldre, ursprungligen döpt till Höghe bärgz gathan år 1647. Den är lugnare och tråkigare - flera kvarter med gamla hus saknar affärer. Några bra restauranger finns dock: italienskt och sydamerikanskt.
Mitt i backen vid Andreaskyrkan kan man komma in i ett enormt skyddsrum, insprängt i berget. Några kvarter åt väster gräver man nu järnvägstunnel för Citybanan.


I Stockholm fanns det en gång planer för att gatan skulle heta Finska kyrkogatan, men den kyrkan blev aldrig byggd. Däremot inhystes Finska Filadelfia några år tvärs över Katarina kyrka i en gammal biograf som nu har blivit vandrarhem.Båda gatorna har var sin backe och kyrka: Katarina från 1695  av Jean de la Vallée har brunnit två gånger, 1723 och 1990 efter restaureningen.   Johannes kyrka med sina två torn är ritad av svenske arkitekten Adolf Emil Melander. Gatorna har också var sin Andreaskyrka.
Den finska gatans sluttning börjar från Esplanaden som är den finaste tvärgatan, den svenska Götgatan har sin korsnig mitt i backen.
Stockholm har ingen kollektivtrafik men ett litet hotell och det gamla
Nürnbergsbryggeriet - Helsingfors har spårvagn, busstrafik och en brandstation med ett 41 meter högt torn.
Det allra pampigaste huset är det finska Designmuséet, ritat av Gustav Nyström som Läroverk för gossar och flickor 1898.

Som synes, känner jag mig hemma på båda gatorna, fast här i Stockholm saknar jag ibland flärden från Högbergsgatan i Helsingfors. 
http://www.angelfire.com/sd2/sodermalm/hogbergsgost/hogbergsgost.htm

1 kommentar:

  1. Min hemma var där. 20 år.
    http://blogisisko.blogspot.fi/search?q=Korkeavuorenkatu

    SvaraRadera