onsdag 26 januari 2011

LOGOMO - centrum för kreativ ekonomiÅbos invigning till kulturhuvudstad skedde i mitten av januari med en enorm fest. 

Minst 60 000 människor var ute vid Aura å för att fira i 22 graders kyla. Då hade jag redan åkt hem efter att ha sett hela fem olika utställningar som kommer att visas året ut i Logomo. 

Först fotboll, sedan Åbo brand som förstörde nästan hela staden 1827, Alice i underlandet heter den stora fotoutställningen, ett videoverk av Eija-Liisa Ahtila samt Tom of Finland som faktiskt är född i grannkommunen St. Karins. 


Brandbilen till höger kommer från  Pikis, (Piikkiö). Den gamla maskin- verkstaden intill järnvägen har byggts om till ett centrum för kreativ ekonomi. Det är ett begrepp som alla talade om vid pressvisningen inför invigningen.Det betyder att  man vill vitalisera livet för hela staden och dess invånare. Runt Logomo planerar man en helt ny stadsdel så småningom.

50 miljoner euro har kulturhuvudstadsevenemangen kostat. Det är massor med olika projekt från  utställningar, konst, teater, musik, idrott, minnesverkstäder och mycket annat i samarbete med bl.a.universitetet. 

I den gamla maskinverkstadens gavelhallar på nästan 9000 kvm finns nu två avdelningar, utställningshallen med café och vid andra sidan av huset en stor saldär man kan se teater och dans och höra musik under året.   En av de häftigaste interiörerna är det nya Artekcafét. Där kan man komma in gratis för att fika. Den internationella fotbollsutställningen  Only a game? behöver man inte heller betala inträde för. För 20 euro kan man se alla utställningar. Då är det värt en hel dag, det är mycket att se och det finns olika ställen att sitta och vila på lite här och var i salarna.

Det roligaste är dock Elden är lös som är byggt i samarbete med teknikcentret Heureka. Där kan man se gamla och nya sätt att släcka eld och en rolig multimediashow om staden som eldhärjades.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar