onsdag 25 juni 2014

Bottarve - den levande hembyggdsgården på Gotland

Bottarvegården söder om Burgsvik på Södra Gotland blev museal på ovanligt kort tid. Kalkstenshuset med flistak av sandsten ser ålderdomligt ut, men är faktiskt byggt i mitten på 1800-talet. Längst in i huset finns dock ekonomiutrymmen som är betydligt äldre.
Brygghuset kanske fanns där redan 1784 när Erasmus Persson gifte in sig i gården med den18 år äldre änkan Katarina Eriksson.
Tio år senare firar Katarinas dotter Gertrud bröllop med Zackris Zackrisson.  Efter dem kommer det endast två generationer som får bära  förnamnet vidare till äldsta sonen. 
Först Zackris Zackrisson och Cristina Larsdotter som förevigar sina namn på stenplattan ovanför porten i det nybyggda huset 1844. De tar sig efternamnet Boberg.
Två år senare föds tvillingarna Zackris och Lars som kommer att sköta gården tillsammans. De gifter sig aldrig och lever över femtio år på samma sätt som föräldrarna gjort.

1917 bestämmer bröderna Boberg att sälja marken och skogen men bor kvar i huset några år till. Under tiden hinner folk i trakten agera för att rädda det historiskt värdefulla huset. För att köpa huset bildades Hoburgs hembygdsförening som i snart hundra år har lagt ned mycket arbete för att hålla arvet levande. Sparlakansängar med tygförhängen finns i var sitt hörn av den rymliga vardagsstugan.

Därifrån kommer man direkt till bagarstugan där elden nyss har tagit fart vid vårt besök. Ugnen används för bakning vid olika tillfällen. Den här gången har nutida behov tagit över, det skall bli pizza. Alla slags sysslor och fester har under åren tagit plats på Bottarvegården, man har byggt upp den stora ladugården som brann ner 1985, lagt agtak och firat gammaldags bröllop.


Gården hyrs ut för privata fester och på somrarna spelas teater.
Även om man inte alltid är så pietetsfull med alla detaljer, han man ändå lyckats behålla den bondska atmosfären. Man kan vila ögonen på vackra ting, den gotlandsblåa färgen på möblerna - och i kammaren på övervåningen finns den bäst bevarade gamla tapetväggen på hela ön.
http://www.bottarve.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar