onsdag 27 maj 2015

Intryck från Imperia

Imperia, en liten stad vid Liguriens Riviera, nära franska gränsen hade fått någon slags gyllene skimmer i mitt minne sedan mitt första besök i Italien för 45 år sedan.
Då var jag nyfiken på en stad med det ståtliga men för mig okända namnet. Det var kontrasten mellan storslagenheten i byggnader och stadens litenhet som blev det bestående intrycket.
Några detaljer kom jag inte ihåg därifrån. Inte heller visste jag att Imperia egentligen består av två ganska olika städer som sammanfogats på 1920-talet.  Jag fick nog aldrig se den ålderdomligare delen av staden, Porto Maurizio med de fina gamla husen uppe på berget.
Den lysande gula färgen hade jag dock lagt på minnet.


Staden har fått namn efter sitt skyddshelgon Maurizio. Portus Maurizi var en romersk bosättning och är känd ända sedan 200-talet. För 1000 år sedan utropades den som republik av greve Clavesana. Området har styrts av Genova, Spanien, Frankrike och kungariket Sardinien-Piemonte.

Från gästhamnen kommer man till en vanlig affärsgata som liknar alla andra.
Men sen kommer man till piazzan som domineras av  Liguriens största katedral. Den neoklassicistiska domen med en lång pelarfasad och tre torn reser sig högre än den gamla bebyggelsen på berget. Byggnadsarbetet startade 1781 och tog 50 år. Arkitekten heter Gaetano Cantone.
Från torget börjar stigningen till berget, trapporna upp går genom valven i det gamla bostadshuset. Den trappan hade jag säkert kommit ihåg om jag hade sett den.
Där har två palats uppförts under 1700-talet för de aristokratiska familjerna Bensa och Littardi som hade stort politisk inflytande under flera generationer. Det finns fina fresker någonstans innanför de tjocka väggarna.
Den imponerande stentrappan med kraftiga valv leder till ett fridfullt torg på bergets topp, där man kan se långt ut mot det solglittrande havet.
Imperia är känd för sina seglartävlingar, både sommar och vinterregatta samlar båtar från hela världen.
 Det är mycket som händer i den här lilla staden med drygt 40 000 invånare, ungefär lika många som i Östersund. Uppe på berget renoveras husen, allt ser lovande ut, men nere i Oneglia går det mindre bra för industrin. Det får vi lära oss när vi kommer över floden Imperia som delar staden.
 Läs också Imperia Oneglia

https://www.youtube.com/watch?v=Qg2v67qz_BQ

Imperia regatta

                                                         Resfoten i Cervo i Ligurien
                                                   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar