tisdag 31 maj 2016

Blow up Stalin i Prag


På det höga berget med magnifik utsikt över Prag i Letná-parken restes denna metronom av skulptören Vratislav Karel Novák ett par år efter kommunismens fall. Det enorma granitfundamentet hade stått tomt länge sedan världens största staty av Josef Stalin försvunnit. Monumentet hade tagit nästan 6 år att bygga och när det  äntligen invigdes första maj 1955 hade kultföremålet redan legat två år i sin grav. "För stort och för sent" konstaterade Nikita Chrusjtjov som var starkt kritisk till sin företrädare. Tseckoslovakiens kommunistparti som hade tvingat man ur huse för att sörja Stalin på Vaclav-platsen fick till slut bestämma att den 15,5 meter höga och 22 meter långa statyn skulle sprängas 1962. Demoleringen som skulle hemlighållas krävde både tid och pengar samt 800 kilo sprängämnen och hördes över hela staden.
En hel del annat har stått på fundamentet, bl.a en gummistaty av Michael Jackson inför hans Europaturné.
Nu är Stalinstatyn åter aktuell,  man spelar in en TV-film om dess skapare och strax innan jag kom till platsen hade man där kunnat se en frigolitkopia av Stalins huvud.
Den sorgliga historien om skulptören Otakar Švec som blev utvald för uppdraget av partiet är värd att berätta. Han hade redan fått två av sina statyer förstörda av nazisterna, minnesmärken av reformatorn Jan Huss och president Tomas Masaryk.
Nu hade han blivit anmodad av det nya styret att lämna ett förslag till det allra största minnesmärket i kommunistiska världen. Han satt med en konstnärsvän på en restaurang, ritade en teckning på en servett som han lämnade in. Där står Stalin med en bok vid bröstet framför en rad av socialismens hjältar. Den föll partiet i smaken. Partipiskan ven över hela tillkomstprocessen som sysselsatte 600 arbetare. De 235 granitblocken vägde 17 ton.
Tre veckor före avtäckningen tog den olycklige skulptören sitt liv. Det sägs att han var missnöjd med resultatet och sitt renommé som förknippades med Stalinkulten.
Där stod Stalin med sitt socialistiska följe i sju år och vaktade över staden på en höjd, synlig för pragborna som snabbt började tala om köttkö i stället för det onämnbara. 140 miljoner hade det kostat.
Nu finns det på den vänstra siden av fundamentet en bar som inte blygs för sitt namn. Den högljudda råa rappen från högtalarna ger en ny dimension till platsen. Området är täckt av graffiti och gillas av skateboardåkare.
De har en även en egen facebooksida: Stalins evenemangstips.
Det är många märkliga turer med denna historia. Skulptören Otakar Švec är numera mest känd för sitt ungdomsverk Sunbeam- motorcyklist. Han tar sitt liv i tron att den kolossala granitstatyn kommer att förfula staden för lång tid.
V K Novák, professor i kinetisk konst tillverkar Metronomen för en tillfällig utställning men den blir permanent och har gett sitt namn åt utsiktsplatsen.
Artikel om statyn med foton och en filmsekvens
Irena vet mer: http://pragmedmera.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar