tisdag 1 juni 2010

En katt bland hermelinerna i Krakow?

Wawel-katedralens gravvalv i Kraków hyser nu en president bland Polens kungar, hjältar och helgon. President Lech Kaczyński fick en tragisk död tillsammans med 96 andra högt uppsatta polacker i flygplanet som skulle landa i Smolensk den 10 april 2010. Hela Polen sörjde den stora förlusten.

De var dock många polacker som tyckte att Wawel inte var rätta gravplatsen för Kaczyński. Det var kardinalen i Krakow som fattade beslutet trots omfattande protester. Presidentparet fick slutligen sin sista vila i ett förmak till kryptan där Józef Pilsudski ligger, den legendariske fältmarskalken som grundade den moderna Polska republiken efter att ha besegrat ryska trupper 1920. Man kan kanske förstå upprördheten bättre när man tänker på vilka kungar som ligger där sedan århundraden. Några av dem har också stark anknytning till Sverige, ända tillbaka till Gustav Wasa. Vi har till och med haft en gemensam konung, Sigismund, son till Johan III och den polska prinsessan Katarina Jagellonica, som föddes på Gripsholms slott 1566 under föräldrarnas fångenskap. Den strängt katolske Sigismund, även storfurste av Finland och Karelen, fick dock aldrig riktigt fotfäste i Sverige. Den ende som stödde honom var Finlands starke man Klas Fleming, han som vann klubbekriget.
Den siste manlige medlemmen i Wasaätten, Johan Kasimir blev abbot i Frankrike och dog 1672. Sigismunds yngre söner blev biskopar, Johan Albert i självaste Krakow.
August II ”den starke” ligger också i Wawel. Han var kurfurste av Sachsen och kröntes till Polens kung 1697, blev avsatt år 1706 av sin segerrike svenske kusin Karl XII som dock fick dra sig ända till Turkiet. Tre år senare, efter Poltava, återtog August den polska kronan. Han var en stor och stark man som samlade enorma rikedomar vilka än i dag kan beundras i hans palats i Dresden.

Det finns alltså många människor i Polen som anser att den lille tvillingen som var en kontroversiell president i det nya demokratiska Polen inte har så mycket gemensamt med dessa historiska giganter som vilar i sina sarkofager där i katedralkyrkan i Wawel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar