söndag 24 oktober 2010

Barockstad av lavasten på Sicilien

Siciliens andra stad är drabbad av flera stora katastrofer. Catania är byggt lager på lager, skapade av människor och natur under 2000 år. Katane var stadens första grekiska namn. Det betyder rivjärn, valt efter formen på Etnas sluttningar. Vulkanen begravde den första grekiska staden redan 36 år efter att den hade grundlagts 720 före vår tidräkning.

Nästa stora utbrott kom 300 år senare och så har det fortsatt.
En grekisk amfiteater har grävts fram mitt i staden. År 1669 inträffade det värsta vulkanutbrottet i modern tid på nordöstra Sicilien. Jorden skalv i tre dygn, sen bröts Etna i en 14 kilometer lång spricka där det under flera månader sprutade ut lava och stenar som förstörde städer och gjorde 27 000 människor hemlösa.




Men det var inte allt, jordbävningen år 1693 var än värre. Man kan än i dag förnimma stadsbornas skräck i de katastrofmålningar som finns att beskåda i Catanias museer.
Den gråa stenen som slungades ut efter Etnas största utbrott har använts till ståtliga palats och kyrkor.
Stadens berömda barockarkitekt Giovanni Battista Vaccarini föddes 1702. Han levde till 1768 och skapade många fina palats runt Piazza del Duomo i stadens hjärta. De gråa husen är renoverade och i gott skick, fast färgen får allt att se gammalt ut.
Mest besökare drar skyddshelgonet Sankt Agata som firas varje februari av troende från hela ön, och som Domkyrkan är helgad för.
Den svarta elefanten av lava som står på torget framför domkyrkan restes år 1735 och har blivit stadens symbol.
Den bär en obelisk med egyptiska hieroglyfer på ryggen och härstammar från bysantinsk tid. Stadens mest berömda man, kompositören Vincenzo Bellini (1801-1835) har fått sin sista vila i domkyrkan, och ett ståtligt operahus nämnt efter sig.
Hans mest kända opera Norma har dessutom gett namn till en populär pastarätt med äggplanta och tomater.
Det roligaste i stan är den stora livliga marknaden med kött, fisk, grönsaker och allt annat som sträcker sig över flera kvarter i centrum.
Där kan man se hela djurkroppar hängande på krokar i stånden, och skickliga karlar styckande stora fiskar ute i de fria. Man kan undra hur det ser ut mitt i sommaren när det kan bli hett, upp till 40 grader .

Siciliens stora städer har trots omfattande renoveringar en prägel av förfall. I många kvarter är husen i mycket dålig skick, och sopor ligger spridda lite varstans. Catania har nog mest kvar att göra av alla de städer i närheten som samtidigt utnämndes till världsarv i juni 2002.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar