fredag 22 april 2011

Berlins enorma tulpanfält i Britzer Garten

Hundratusentals tulpaner blommar varje år i en enorm trädgårdsanläggning i Berlin. Britz har en flera kilometer lång promenad längs  stora fält med vårens ögonfröjd.
Britzer Garten är en 90 hektar stor park som ligger sydväst om den invandrartäta stadsdelen Neukölln i en utkant av den en gång isolerade västsidan. Det  var lantligt, där låg en gammal kvarn och koloniträdgårdar.
Nu finns där en sjö med rännilar och broar, kullar och  ängar, rosen- och rhororendronträdgård, caféer, restauranger och en palviljong, tillägnad DDR:s kända trädgårds -mästare Karl Foerster.
Anläggningen kom till som Bundesgartenschau Berlin 1985. Tyskland har en lång historia med trädgårdsutställningar ända från 1860-talet. Organisationen har ändrats flera gånger under olika tyska skeden.

Riktigt stort blev trädgårdsintresset efter första världskriget. 1936 ordnades i Dresden
1. Reichsausstellung des deutschen Gartenbaues. Från 1951 ordnades vartannat år Bundesgartenschau  i olika delstater i Väst-Tyskland. I Berlin har det bara blivit Britz 1985. Nu står alla tyska delstater i kö för att få äran att arrangera trädgårdsshowen BUGA. Den senaste har nyligen invigts i Koblenz. Britzer Garten har under åren ständigt förnyats och byggts vidare.

År 2002 blev Britz vald till Tysklands vackraste trädgård. För sjunde året i rad ordnas den stora vårutställningen Tulipan från mitten av april till långt in i maj. Nu kan man se små skyltar framför olika sängar av tulpaner eller hyacinter med namn på sponsorer. Nya finansiärer söks aktivt på hemsidan. En kalenderpark med planeters position och Europas största solur finns också att begrunda. Om inte naturupplevelsen skulle räcka ordnas folkfester och konserter i paviljongområdet.
Hela parken är så stor att man inte hinner se allt på en dag. Kön till ingången kan vara lång. Besöket är väl värt några euro. Det var roligt att studera alla människor från världens olika hörn som hade gjort parken till sitt utflykstmål efter egna seder och bruk under den vackra vårsöndagen i april. http://www.gruen-berlin.de/parks-gaerten/britzer-garten/tulipan/ http://de.wikipedia.org/wiki/Bundesgartenschau

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar