onsdag 6 mars 2013

La Orotava - historisk by i den grönskande dalen

Teneriffa är till stora delar en karg ö med mycket sand och lite växtlighet. Orotavadalen  i norra delen av ön är dock ett lysande kanariskt undantag med  all sin frodighet. Vulkanberget Teide ovanför dalen är det högsta berget i hela Spanien. Det innebär flera olika klimatzoner och landets  rikaste vegetation. La Orotava är en liten historisk by ovanför Puerto de la Cruz. För fem hundra år sedan var det centrum i hela regionen.Än i dag kan man förnimma invånarnas stolthet över den historiska betydelsen när man kommer dit.
 Bussresan tar bara en kvart och sen går man uppför backen till de historiska kvarteren. Det är ett begränsat område som i år har utnämnts till ett viktigt turistmål, vilket betyder att affärerna får ha öppet i storhelgerna.
 Utsikten över hamnstaden  längre ner i dalen är bedårande. Det finns även flera museer och ståtliga gamla hus i byn.
Innanför gårdarna finns många överraskningar, 7 olika kvarnar finns i området. Den största av dem brukas till att mala majsmjöl som man kan köpa på platsen.

Nuestra Senora de la Concepción är bygdens huvudkyrka. Det tidigare kapellet förstördes av vulkanen. Barockyrkans grundsten lades 1768.  Emigranterna från sydamerika hjäpte till med finansieringen och tonnvis med vin skeppades över till Venezuela för att få råd med bygget. Ostfasadens vänstra torn byggdes senare och det finns element från olika stilar i fasaden.Från norra sidan kan man se kupolen mitt i kyrkan som ser ut att höra till en annan byggnad, dessutom är alla fasader olika. 
Det finns även en större kyrka. Klostret San Augustin har en basilika som är hundra år äldre. Båda kyrkorna har flera skulpturprydda altaruppsatser med barockinsprirerade vridna spiralkolonner. Det verkar vara vanliga interiörer i de äldre kanariska kyrkorna.
Jag fastnade dock för den här svarta madonnan med det krönta Jesusbarnet som jag inte har hittat någon upplysning om. 
Inne i båda kyrkorna finns det tyvärr mögel, så för vissa känsliga personer är det bäst att stanna utanför. 


Parker och trädgårdar pryder det historiska området. Den botaniska trädgården är en liten blommig oas mitt i kvarteret.  Jardin Victoria har en  magnifik uppgång med terasser till en stor rosa byggnad som bjuder på medioker lunch men häftig vy över dalen och den stora staden nere vid havet. De fantastiska växterna får man tyvärr inte veta namnet på.                 
En specialitet för byn är stora bilder som skapas av sand. Det är en årlig tradition som påbörjats av Felipe Machado & Benitez de Lugo år 1906 för att fira kung Alfonso XIII:s besök  på ön. På golvet i turisternas hus kan man se en sandmatta året om, annars firar man Corpus Christi genom enorma sandkonstverk med religiösa motiv mitt på torget varje år.  Nästa stora fest infaller 6.juni 2013. 
Det finns även ett museum där man kan se bilder av dessa Alfombras de la tierra från olika år.  Det religiösa symbolvärdet är kanske högre än det konstnärliga.
I Turisternas hus kan man köpa hantverk av olika slag samt matvaror från trakten, eller bara nöja sig med att se det hela som en utställning.
Mitt emot detta hus finns den viktigaste anledningen att åka till La Orotava:  


Casa de los Balcones byggdes år 1657 inför brölloppet för Juana Nieto och Juan de Castro Bazo Merino.
Det är ett måste för sin blomsterprakt och den sirliga träornamentiken på balkongräcken och tak.
Man kan också se hur folk bodde i huset som rymmer både ett museum och flera affärer där man kan köpa lokalt hantverk. Hit vill jag återvända en lördag efter att ha besökt den lokala marknaden, sitta kvar och njuta av det berömda lokala vinet.
http://www.casa-balcones.com/
http://www.todotenerife.es/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar