lördag 4 maj 2013

Tonsättarhus i Wien I - Beethoven och Mozart


Wien minns och ärar sina tonsättare, överallt i staden finns det minnestavlor som erinrar om vem som gjort vad på olika platser.
De stora tonsättarna har bott på många olika adresser i stan, och många byggnader har hyst museer där man kan se föremål som de har lämnat efter sig och noter till verk som har tillkommit just där.
Beethoven har flyttat ofta och lämnat minnen efter sig på flera ställen.

I Pasqualatihaus  Mölker Bastei 8 komponerade han bl.a. fyra symfonier och operan Fidelio samt en elegi för Baron Johan Pasqualatis fru Eleonor liksom bagatellen Für Elise. Relationen mellan husägaren och den bohemiska men snåla tonsättaren var inte helt friktionsfri.
I våningen finns även  pianot som han har komponerat vid.
Mozarthaus på Domgasse 5, en smal gata bakom Stefansdomen hör till Wiens populäraste muséer. Efter att hela huset tillägnats Mozart  år 2006 lockades mer än 300 000 besökare dit på tre år.  Byggnaden är upputsad och moderniserad och fylld med allsköns mozartiana och geniförklaringar: bilder, modeller och videor.
Den ursprungliga Mozartvåningen öppnades 1941 under nazitiden för att man ville lyfta upp en typisk tysk konstnär.
Den fina sexrummaren är den enda av hans bostäder som har bevarats. Det finns dock ingen ursprunglig inredning från den tiden, dockskåpsmöbler visar hur hans möblemang såg ut. Wolfgang Amadeus bodde där 1784-87 då han var vid stadig kassa. Trots enorma inkomster hade han stora skulder, biljardborden i huset antyder vart pengarna gick. Sen blev det mer anspråkslösa lägenheter.
Museibesöket startar med hiss till tredje våningen där man får information om Mozarts levnadsförhållanden, vänner, frimurarna och tidsandan.

På mellanvåningen presenteras de operor som tillkom där, speciellt Figaros bröllop. Trollflöjten  finns i en multimedial version. 
Utan musiken i audioguiden  kommer man annars inte riktigt in i presentationen. Den finns för säkerhets skull på 11 språk och ingår i biljettpriset på 10 euro.
Själva bostadsvåningen finns på en trappa i huset. Där får man veta mera om familjelivet.
Mozartkulor, böcker, skivor och prylar med passande dekorationer finns i shoppen som  man passerar innan trappan till utgången.
I Bösendorfersalen i källaren ordnas konserter - gissa vems musik som spelas.

Beethoven -Pasqualatihaus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar