söndag 29 september 2013

Den vackraste byn i Normandie?Det finns många byar i Frankrike som tillhör kategorin "de vackraste", nästan 200 har utmärkt sig. De flesta finns i södra delen av landet. Vid Mancelles Alper, ett område med grönskande berg och dalar sydost i Normandie ligger Saint-Céneri-le-Gérei.  Närmaste staden Alencon ligger bara 15 kilometer bort.
Byn är omgiven av strömmande vatten på två håll genom floden Sarthe som ringlar sig runt Orne-regionen.
Det är få människor som bor där, uppgifterna varierar från 120 till 150 invånare. Högsta befolkningssiffran 333 upnåddes år 1861.
Den första kände bybon var Céneri, en italiensk eremit från Spoleto som slog sig ner här redan 658. Han bygge sin koja vid stranden och predikade för folket i området. Vid hans död 669 hade hans anhängare byggt ett träkloster på platsen.Sedan kom vikingarna och på 1000-talet Guilaume Giroie som byggde ett slott i närheten. Slottet ligger i ruiner, men stenkyrkan som restes till Céneris minne 1089 står högst upp på kullen.
Kyrkans medeltida muralmålningar har restaurerats. De liknar svenska kyrkomålningar från samma tid. Från sydligare håll kommer motivet Kristus pantokrator under det välvda trätaket.

Kyrkan förklarades till historiskt monument 1886. 

På 1300-talet byggdes det lilla kapellet som står vid flodstranden där eremiten en gång bodde. På andra stranden ligger en undergörande källa. Numera är byn även känd i konstsammanhang. Corot och Courbet hittade hit redan på 1800-talet, och den vackra naturen har sedan dess lockat många målare. Under 1900-talets levdes konstnärsliv, motiv fanns överallt och även restaurangernas väggar målades för brödfödan.


Det finns tre restauranger i byn, men man måste vara på plats i god tid för lunchen, klockan två stängs köket. Någon har till och med blivit avvisad med att en kniv stacks i bordet. Vi lyckades beställa kaffe och fick bevittna hur servitrisen fick en rejäl utskällning av en man som skyndade i väg med sin bil.
Det kan kosta på att bo och arbeta i en av Frankrikes vackraste byar, många dumma turister kan ta musten ur en. Vintern blir nog lugnare.http://www.les-plus-beaux-villages-de-france.org/en/map-most-beautiful-villages-france

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar