onsdag 25 september 2013

Le Notres parker i ParisTuilerierna, den stora parken mellan Louvre och Champs Elysées mitt i Paris skyltar med André Le Notre i år.
Man firar 400 årsminnet av Ludvig XIV:s trädgårdsarkitekts födelse. Symmetri, stora öppna ytor med perspektiv, vattenspeglar, fontäner och parterre de broderie utmärker dessa storstilade anläggningar som har påverkat många av hans efterträdare i olika länder.
André Le Notres far och farfar hade varit kungens trädgårdsmästare och skött Tuilerierna. Han valde tidigt trädgårdar som sin livsuppgift, och reste till Italien för att lära mer. Därifrån kom kunskapen att anlägga fontäner och dra vattenledningar. Den första beställningen i Frankrike kom från kungens finansminister Nicolas Foquet. Åren 1655-61 byggdes Vaux-le-Vicomte.

Kungen blev mycket imponerad och utnämnde Le Notre till chefskontrollant för Bâtiments du roi, ansvarig för hovets trädgårdar och deras skötsel. Han fick betala för tjänsten med arvodet från Foquet och fick makten att bestämma över anskaffning av skulpturer och snickerier samt skriva kontrakt med leverantörerna. Han fick även delta i arkitekturakademins möten.
Le Notres porträtt hänger i Versailles som blev hans stora utmaning.
Den enorma ytan, 77 hektar, öppnar ändlösa perspektiv i fjärran. Vattenalléns båda sidor omges med skulpturer, vattenstrålar och mindre bassänger med symboliska grottor.
De mest bländande skapelserna försvann från parken redan när han pensionerades 1693 och Hardoin Mansart lät bygga om det mesta. Ingen av Le Notres trädgårdar har bevarats som de en gång var. Här finns hans ritning över Versailles.


Palais-Royals mark har grävts upp flera gånger. Fadern Jean planterade rabatter för kardinal Richelieu. Det blev en till ombyggnad innan sonen lät fälla de flesta träden och flyttade fontänen på uppdrag av Hertigen av Orleans 1672-75. Kungen blev tvungen att  lagstifta för att förbjuda hertigens hyresgäster att förorena marken.
Flera ombyggnader senare har man nu delvis rekonstruerat parken efter originalritningar.

Jardin du Luxembourg hade grundats av Maria de Medici 1612 som drottningens trädgård och en akvedukt konstruerades för att leda dit vatten.  1626 restes en 31 meter lång balustrad av Carrara marmor. Le Notre kom med i bilden 1672 när parken öppnades för allmänheten och den blev genast populär. Parken har utvidgats och byggts om åtskilliga gånger.


Observatorieallén kom till 1811, bassängen fick sin åttkantiga form senare liksom  skulpturerna.
André le Notres ritningar har till stora delar bevarats, många av dem finns på Nationalmuseum i Stockholm eftersom de en gång tillhört Nicodemus Tessin d.y. 
De har sannolikt redan sänts till Versailles där man nu förbereder utställningen Le Notre i perspektiv som skall öppna i slutet av oktober. Den pågår till den 24 februari 2014. Tänk om man kunde visa denna utställning även i Sverige.

                                                                  Läs mera om  vaux-le-vicomte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar