torsdag 28 november 2013

Tysklands julstad växer fram

De här glada tomtarna har just tagit plats ovanför sitt stånd på den stora julmarknaden Altmarkt i Dresdens gamla centrum.
Nya julmarknader med olika inriktning växer upp vart man än går i staden, det spikas och borras, stånden fylls med varor och stängs igen i väntan på den stora invigningsdagen.
Fram till jul väntas hundratusentals besökare.

Den 27 november skall luckorna i de fantasifullt dekorerade stånden på Dresdner Striezelmarkt öppnas med  pompa och ståt, folk ska trängas för att köpa julklappar och dekorationer, äta korvar och lokala julspecialiteter samt dricka Glühwein. Några stånd har tjuvstartat och säljer korv och den varma drycken som serveras i muggar med årets dekoration för 2 euro i pant.Mitt på torget står en enorm julgran som enligt lokala tidningen kommer ända från Amerika.
Under de tre dagar som vi går förbi här arbetar man med att bygga, dekorera eller fylla på lagren. Vi kan läsa skyltar om alla möjliga sorters glühwein eller honung från finska Lappland. Granarna i området skulle räcka till en hel skog.
Några kvarter bort bygger man en medeltida marknad på Hovstallets gård. Där blir det inga grälla lampor utan rustika saker med försäljare i medeltidsdräkter och naturligtvis även gammaldags mat och dricka. Intill tältduken bygger man en smedja. Musik blir det också,  en blåskvintett kommer ända från St Petersburg.
Mitt i bygglarmet står nyfikna turister runt sina guider som berättar om forntidens tornérspel.
Runt hörnet blir det två andra marknader.

Framför stadens stolthet, den ur ruiner restaurerade  Frauenkirche är stånden klassiskt enkla med randiga luckor.  Där säljs traditionellt konsthantverk.
Men när man tittar åt andra hållet ser man hur en flygande krokan börjar ta form framför den redan julbelysta Müntzgasse som leder fram till floden Elbe.
Där får Glühweinsälskarna sitt lystmäte och vill man hellre ha öl så finns det även glühbier.

Allt det här och mycket mer kan man nu njuta och konsumera i Dresden ända fram till jul.

http://www.weihnachtsmarkt-dresden.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar