torsdag 12 december 2013

Adventstider i Helsingfors


Adventstiden i Finlands huvudstad har ganska många likheter med Stockholms eller egentligen vilken stad som helst.

Finland har dock egna traditioner: Lucia firas av finlandsvenskar medan finska sångare klär ut sig för att framföra Tiernapojat, det traditionella spelet om de tre vise männen och samla in pengar.

Det kommersiella inslaget är märkbart: Alexandergatans julbelysning tänds officiellt  redan i slutet av november. En av höjdpunkterna är Stockmans skyltfönster som barn med sina föräldrar vallfärdar till sedan flera generationer.

Varuhusets julskyltning upptar bara i ett stort hörnfönster, men desto längre kan man beundra de små tablåerna med flygande figurer som är sysselsatta med olika julpyssel eller aktiviteter,  t.ex. fladdermössens flygskola.
Barnen har även en egen träställning där de kan kliva upp för att se bättre. Det är ofta stora klungor av de allra minsta som står där länge med tindrande ögon.
Den viktigaste julmarknaden finns på Senatstorget nedanför domkyrkans trappor. Tuomasmarknadens 140 stånd bjuder på hantverk, stickade kläder, sylt och korv och mycket annat av ganska hög kvalitét. De utländska turisterna verkar ha hittat kaffetältet och vågar kanske även smaka på kalakukko direkt från Kuopio, brödet med inbakat fläsk och fisk. Finländarna lockas med direktimporterad tysk Bratwurst och Glühwein. Annars dricker man glögg, med eller utan spets.December i Finland betyder ett oräkneligt antal fester. Pikkujoulu (Lilljul) brukar vara en mycket festligare tillställning än svenskarnas julbord. Det firas på arbetsplatser, i kompisgäng eller nästan vilka sammanslutningar som helst. Man har ofta med sig små presenter som delas ut,  och fram till småtimmarna har man både sjungit och druckit Tipp tipp tapp, ibland kanske lite till överdrift.

Den 6 december samlas den övervägande delen av befolkningen framför sina TV-apparater för att titta på de utvalda som i högtidliga former får stiga fram för att skaka hand med presidentparet och tävla i vem som är bäst klädd. I år hade självständighetsdagens fest flyttats från Presidentslottet till Tammerfors konferenshus.

Två dagar senare är det dags att flagga för Sibelius födelsedag då den finska musikens geniförklarade gigant spelas i radion och på konserter. Helsingfors Stadsorkester framförde Lemminkäinensviten i utsålt Musikhus både känsligt och kraftfullt.
Julmusiken har en stor plats i finska hjärtan. Sedan många år samlas folk i hela landet för att sjunga de vackraste julsångerna.  I år blir  det 1196 olika tillfällen i kyrkor, församlingshus, bibliotek och stormarknader.
Nu har traditionen genom utlandsfinnar förts vidare till många länder, ända till Afrika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar