söndag 19 januari 2014

Den ultimata guidade turen på Tidö slott


Tidö slotts kunnigaste guide har gått ur tiden. Marketta flyttade från Finland till en liten stuga intill slottet. Där bodde hon länge med sin familj och lusläste allt om historia, konst, föremål och människor i Axel Oxenstiernas ståtliga byggnad, uppförd 1625-45.
I slutet av augusti kom vi äntligen till en länge planerad privat visning.


Vi börjar med de offentliga delarna av slottet. Det var en stor ynnest och ett minne för livet att få vara en av de allra sista som fick gå genom salarna med  min journalistkollega som ägnat så mycket nyfikenhet och engagemang åt sin unika närmiljö.
Efter att ha beundrat den ståtliga sandstensportalen med dubbelvapen för Oxenstierna och Bååt kommer vi in på borggården och får veta att det till stor del var Axel Oxenstierna själv som bestämde hur slottet skulle se ut. När han kom hem från sina utlandsresor lät han riva ned allt som inte föll honom i smaken. De första ritningarna gjordes förmodligen i Holland, sedan gick uppdraget först till arkitekten Simon de la Vallée och sist till Nicodemus Tessin d.ä.
Huvudbyggnaden flankeras av tre sammanhängande flyglar som omger den kvadratiska borggården.
  Axel Oxenstierna var kammarjunkare hos Karl IX när han år 1608 gifte sig med Anna Åkesdotter Bååt som två år senare ärvde Tidö av sin mor Christina Trolle.
Efter kungens död 1611 blev Axel medlem av Gustav II Adofs förmyndarregering. Han utnämndes till rikskansler 1612 och blev kungens närmaste man under lång tid. Under 30-åriga kriget blev han generalguvernör över Riga och i de svenska delarna av Preussen.
Axel fick 14 barn, hälften dog under första eller andra levnadsåret.
Han imponerade på sin samtid med sitt storstilade leverne men för eftervärlden kom han att ihågkommas som grundare av den svenska statsapparaten, postverket samt länsindelningen av riket. Vid 65 års ålder blev han greve av Södermöre år 1645. Han dog i Stockholm nio år senare.
Ätten ägde slottet i 200 år, även om Södermöresläkten dog ut 1706. Under 1800-talet skedde sex ägarbyten mellan adliga familjer fram till 1889 då Carl David von Schinkel köpte slottet och fick sin fideikommissionsrätt flyttat till Tidö. Familjen har behållit slottet under fyra generationer. Det öppnades för allmänheten 1971, samma år som nuvarande ägaren David von Schinkel föddes.
Stormaktstidens bäst bevarade slott har kvar mycket av renässansinteriörerna. De överdådigt dekorerade dörrarna med intarsia, sirliga smidesbeslag och även skulpturer pryder flera rum på två våningsplan. Marketta visste det exakta antalet. Jag kommer väl ihåg hur entusiastiskt hon beskrev dörrarna i sitt radioprogram. Den stiligaste  av dem finns i slottets bäst bevarade sal.Riddarsalen i slottet har kvar mycket av sin ursprungliga prägel och strama 1600-talsstämning till minne av byggherren: kalkstensplattorna på golvet, de djupa fönsternischerna med murade stenbänkar,  den öppna spisen med dubbelvapnet, familjeporträtten på väggarna. Taket tillkom i slutet av 1600-talet och är så skickligt målat att man vid första anblicken tror att det är en riktig stuckatur som kristallkronan hänger i.
Paradvåningen har flera 1700-talsinteriörer: gustavianska gula salongen, galleriet med två kolonnkakelugnar och stucktag från Carl Gustaf Oxenstiernas tid  samt den blåa matsalen med porträtt av svenska kungligheter under 1700-talet.
Det finns mycket att se och prata om med den som vet och kan berätta. Den kunnigaste guiden finns tyvärr inte längre bland oss.

Läs också om hemliga rum på slottet
Marketta Forslund berättar på finska


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar