Under vår guidade privata visning hade vi möjligheten att se även de tre mindre flyglarna av slottet som inte visas offentligt. Min vän och kollega Marketta ledde oss i gångar och korridorer och ropade omsorgsfullt ut vår ankomst för att vi inte skulle störa någon, men vi träffade ingen på hela tiden.
Marketta som bott länge i området under förra ägarens tid och varit guide på slottet hade stor respekt för innehavarna och deras sätt att sköta det historiska arvet samtidigt som man måste se till att finansiera de stora egendomarna.
Guidade turer har ordnats sedan 1971. Några år senare invigdes leksaksmuseet av kungen.
Denna antavla är målad på väggen i den privata delen av slottet. Där finns alla forna ägare till Tidö slott med släktvapen: Gren (utan vapen), Wasa, Tott, Bååt, Oxenstierna, Soop(af Limyngo), Dohna, Ridderstolpe, Kantszow, Hagdahl,Blomstedt, Kurck, Treschow.
Längst ner står: Anno 1890 blev Tidö Fideikomiss inom släkten von Schinkel.
Fideikomissbrevet innebär att egendomen skall ärvas direkt från far till äldste sonen. På det sättet kunde stora slott och gårdar hållas intakta. Riksdagen beslutade att detta system skulle avvecklas från 1964 allteftersom innehavaren avlider. Då fanns det 200 fideikomisser kvar i landet, nu ett 40-tal. Tidö hör inte längre till dem.
Denna stora sal är tydligen förberedd för en större mottagning. Möbleringen är rätt så anspråkslös men köket under är modernt och välutrustat.
De gamla läderbanden med guldskrift står där i räta rader och ser mycket ömtåliga ut. Hela rummet doftar av gammalt vetande och damm.
Ett välfyllt bibliotek hör till de gamla slotten, både de kungliga och adliga slottsägarna var måna om att visa sin aktning för bildning och kunskap.
Tyvärr hade vi inte tid att stanna där och insupa atmosfären. Vi skulle även besöka de andra flyglarna dit man inte kommer under den guidade turen.
Det är märkligt att man har ägnat denna lilla prång så mycket omsorg. Genom den kommer man ju så småningom till den korridor där de ursprungliga ägarna bodde. Hur vägen dit såg ut, kan man inte ens gissa sig till efter alla ombyggnader.
Nu väntade flera rum på renovering. Några kvarlämnade gamla leksaker vittnade om att leksaksmuseets samlingar en gång har funnits på slottet.
Nuförtiden har övervåningen i de tre mindre flyglarna byggts om till hotellrum för konferensgäster och jägare.
Mellan rummen i äldre stil och möblemang har man installerat flera moderna badrum för komfortens skull.
Längst ut i det yttersta hörnet med utsikt över slottsparken finns Axel Oxenstiernas sovrum.
Han sov dock inte där så ofta eftersom han mestadels vistades i andra delar av det stora riket.
Här skulle man gärna vilja bo trots att det sägs att man kan möta ett spöke i korridoren.
Marketta har aldrig mött spöket men känner andra som har sett och hört en osalig ande röra sig där.
Inte kunde vi ana att denna soliga sensommardag på slottet skulle vara vårt sista möte med Marketta.
Med henne har en ovärderlig kunskap om slottet gått förlorad för vanliga besökare. Hon har dock hunnit inviga nya guider som kan visa runt och berätta om detta fantastiska privatslott och dess historia.
Marketta blir nog inget spöke men hennes ande kanske kommer att sväva över de rum och föremål hon tyckte bäst om på Tidö.
Marketta Forslunds radioprogram på finska
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar