tisdag 18 februari 2014

Stjärnstranden - barnens paradis (Tähtiranta)

Det var en gång två systrar, Irma och Sylvi. Deras pappa dog redan innan Irma föddes. Mamman fick ensam ta hand om de små flickorna. De levde i en stad i Finland, men somrarna tillbringade systrarna i en liten stuga på landet. 
Stället kallades för Stjärnstrand trots att där inte fanns mycket till strand, utan en smal å med strömmande kallt vatten och en liten rödmålad bastu vid åkanten. I det lilla hemtrevliga huset samlade systrarna allt som var viktigt i deras liv: kläder, husgeråd, leksaker, böcker, foton, gamla skolhäften och mycket annat. Allt sparades och vårdades ömt.
Irma och Sylvi blev båda mycket gamla. De fortsatte att vistas  där på somrarna och minnas sin barndom så länge de orkade. Till slut kunde de inte längre bo i det allt mer förfallna huset.


Då hade redan en barnläkare med sin familj bosatt sig alldeles intill. De hade byggt ett nytt hus närmare den väg som fått sitt namn efter en förvisad svensk drottning.

Läkarfamiljen tyckte mycket om systrarna och hörde gärna deras historier. De bestämde sig efterhand för att köpa stugan som länge hade varit obeboelig.

Men inte hade de hjärta att riva det gamla huset. När de såg alla sakerna som systrarna hade lämnat efter sig, bestämde de sig för att bevara allting och låta barnen leka med de gamla leksakerna. Inte bara familjens barn, utan även dagbarnen och sedan också andra barn som ville komma in i det gamla huset.
Så småningom hamnade även mina leksaker där när  min mor flyttade från sin lägenhet till ett hem för gamla i Tammerfors. 
Många saker från min barndom som mamma hade sparat fick plats bland Irmas och Sylvis saker.
Senast jag kom dit på besök hittade jag min kära slitna teddybjörn och finaste docka på hedersplats.
I övervåningen finns även små utställningar om bland annat olika sagofigurer.


Familjen tycker även mycket om djur. Först skaffade man kaniner, sedan grisar och får som fick beta i gräset vid ån. De besökande barnen började komma lika mycket för djurens skull.

Så småningom kom finska TV2-redaktörer från staden och började spela in barnprogram och då blev huset känt i hela landet. Barnen spelade även in andra historier om hur livet var i gamla tider.

Nu har Stjärnstranden blivit ett upplevelsemål för barn som kan komma dit och leka med gamla saker och titta på djuren. Irmas och Sylvis hus blir allt snedare och vindare men deras värld lever vidare och befolkas av nya generationer.
Den här vintern har man kunnat se dagisbarn från Tähtiranta i TV igen.  Sex pojkar med livlig fantasi spelar upp var sin historia i en ny serie barnprogram på Finlands TV2, Pikku Kakkonen.  Pojkarna har redan lekt färdigt på Stjärnstranden och börjat skolan i höst.
I barnläkarens hus är det än en gång tid för småbarnslekar.


Tähtirannan pojat på TV
Tähtirannan pojat vielä kerran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar