söndag 9 mars 2014

Exhibitionisternas högtid på Kanarieöarna


Karnevalen är en enorm begivenhet på Teneriffa, liksom på de alla kanariska öarna.  Karnevalen i Santa Cruz lär vara den näst största efter Rio. På Puerto de la Cruz hålls olika tillställningar under mer än tre veckor.
Tusentals människor samlas kväll efter kväll för att se dem som har klätt ut sig i fantasifulla kreationer, mer eller mindre smakfulla.
Här är karnevalsdrottningen Jennifer González Gil som valdes inför en stor betalande publik på Plaza Europa den 20 februari. Hon representerar den lokala djurparken LoroParque.
Olika grupper hejade på sina kandidater med visselpipor och ballonger.  Nu har alla sex kandidaterna åkt runt stan tre gånger i kortege.

Men det finns även olika lokala traditioner som framförs av de speciellt invigda. Mata culebra är en gammal ritual som uppförs av barn. De har svärtat ned sina ansikten och står runt en försångare som tvingas av en skäggig figur att piska ormen medan han framför en lång ramsa om hur ormen byter skepnad. När ormen har dött, tar barnen av sig sina hattar, går runt bland publiken och samlar in pengar.
Den här ritualen verkar ha funnits på olika håll, bl.a. på Kuba och sägs handla om slavhandeln.
Karnevalen är till för alla åldrar, överallt i stan ser man utklädda barn som bär sina kostymer med stort allvar och koncentration, även om alla inte går med på kortegen.
I karnevalstågen finns ofta familjer i flera generationer, alla är klädda efter samma tema.
Årets officiella tema var Go West, och vilda västern var synlig på många sätt.
Musse Pigg med rödprickiga öron och tyllkjol var den klart populäraste. Unga pojkar som gav sig ut på stan med bar överkropp måste ha frusit för en vecka senare hade alla trikåer under kjolen.

 Askonsdagen är helgad, eller snarare vanhelgad åt  sardinens begravning. Sardinens begravning är en parodi på den kyrkliga begravnings-ceremonin. Den biskopsklädde har svärtat ned ansiktet, ur hans bibel sticker sedlarna fram.
Sardinens begravning är en parodi på den kyrkliga begravnings-ceremonin. Den biskopsklädde har svärtat ned ansiktet, ur hans bibel sticker sedlarna fram. Kraftiga karlar har pyntat sig till sörjande kvinnor och ur likkistan sticker en stor fallos ut. Det skränande begravningståget kommer så småningom till fiskehamnen där tusentals människor har samlats för att se hur sardinen eldas upp.
Den mest sensationella delen är de högklackade männens löpartävling Mascarita Ponte Tacón på fredag kvällDet var så trångt och stökigt på gatorna att vi nöjde oss med att titta på alla mer eller mindre vulgära män som gick och flörtade med åskådarna inför tävlingen. Alla fick dock inte delta eftersom de inte hade tillräckligt höga klackar. En del var ganska aggressiva, det verkar  höra till rollen, men ingen tar illa upp. 
De här glada herrarna ville posera med mig redan under första paradkvällen. 
På karnevalens höjdpunkt, lördagens parad, hade hela stan klätt  upp sig, i butiker och kaféer kunde man göra affärer med kineser eller haremsdamer. Paraden var hur lång som helst och alla hade roligt. Under veckorna har man lärt känna olika figurer som man känner igen och minns.
Allting är tillåtet, här och nu kan man gå utanför ramarna i en glad gemenskap.Barnens ritual Mataculebra på video

Löpare på höga klackar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar