måndag 24 mars 2014

Djupa vatten, höga berg och hoppande delfiner


Los Gigantes ligger på Teneriffas västra kust. Den enorma bergväggen är en sevärdhet, men i själva staden är det trångt mellan hotellen längs stranden och kullarna.
Vägen dit går i sicksack  mellan bergen, så högt att det slår lock för öronen och temperaturen sjunker. De flesta passagerarna i bussen går av där uppe för att vandra i bergen. Vi åker till ändhållplatsen där folk samlats för att vänta på bussen därifrån.


På vägen mot stranden står flera biljettförsäljare för olika båtar med delfinturer. Där finns den gamla nordsjökuttern M/S Katrins försäljningskontor med en vänlig engelsktalande dam. Hon bjuder på sjösjukepiller åt min man som blivit illamående i bussen. Vi bestämmer oss för en tvåtimmars tur.
Båten har en avspänd internationell besättning som tar väl hand om passagerarna som talar franska, holländska, ryska och tyska.
Vi styr rakt ut mot det djupa vattnet, ännu djupare än den höga bergväggen. Snart dyker de första delfinerna upp.
Vi cirklar runt dem, det ser ut att vara en hel flock som simmar runt och hoppar i par runt båten. Det är en märklig upplevelse att se de vilda djuren i sin naturliga miljö, än på ena eller andra sidan av båten.


Valarna håller sig borta i det vackra vädret, de vill ha större vågor. När vi har sett oss mätta på de vänliga djuren, styr båten närmare den gigantiska bergväggen som är uppbyggd av olika stenformationer i lage Mitt i berget finns det en by som har en gångstig ner till stranden. Vi får dock stanna ombord och se på när några modiga går ner på en stege i det djupa vattnet för att simma.
Vi är mycket nöjda med båtfärden och skyndar till hållplatsen för att hinna med bussen. Vi skall åka runt ön för att slippa den ansträngande vägen. Kön är nu om möjligt ännu längre men vi plockas upp av en pratsam och egensinnig kombitaxichaufför som kör oss till Los Cristianos. Men det är en annan historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar