lördag 16 augusti 2014

Kloster med vidunderlig utsikt över Donau

Melk är en liten stad vid Donau i Niederösterreich som har en stolt historia. För 1000 år sedan blev den ett viktigt kulturellt och andligt centrum. De 5000 människor som bor där tar emot en halv miljon besökare om året till det enorma barockklostret på berget, som hör till de viktigaste byggnadsverken från början av 1700-talet.Medilica från 800-talet betyder gräns på slaviska.
Stadens första namn
De äldsta husen i Melk byggdes på 1400-talet, Rådhuset från år 1575 syns mitt i bilden ovan, där man ser den imponerande gatan Linzer Strasse från klostrets terass.


Här kröker sig den mäktiga floden Donau vid foten av det höga berget som en gång i tiden var en gräns mellan turkar och bavarier, som de kallades då.

Klostret grundades på 900-talet och hela 2014 firas 1000-årsminnet av den helige Kolomans begravning. Han har varit en viktig gestalt i den andliga utvecklingen i Stift Melk, som det heter på tyska. När man promenerar i den stora trädgården med olika avdelningar förstår man varför benediktinerna alltid byggde sina kloster på bergen.

Bättre platser för stilla meditation finns inte på jorden.
Den enorma byggnaden är byggt och renoverat till Guds ära, men där har man tagit till överdrifter.
Naturen kan man ändå inte överträffa, som tur är.
 Läs mera om klostret
                                                                   http://www.stiftmelk.at

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar