söndag 3 augusti 2014

Natur, bad och middagar på Grinda

Grinda hör av många skäl till de populäraste öarna i Stockholms skärgård: lagom nära - drygt en timmes båtresa från stan, goda förbindelser - många båtar lägger till här, vacker natur - välskött naturvårdsområde,  bra logistik - båthamn, camping,  hotell och vandrarhem, god mat - Wärdshuset har fått många utmärkelser.


Marken på Grinda har odlats sedan 1800-talet,
men en del av marken förvärvades 1905 av Henrik Santeson, Nobelstiftelsens första direktör. Hans gula sommarvilla som nu är Wärdshus, ritades av Ernst Stenhammar. Direktörens familj flyttade ut till sitt sommarnöje långt efter hans död.
Wärdshuset vill förvalta traditionen med goda middagar. Det är ljuvligt att sitta på terassen en ljum sommarkväll och njuta av god mat och fantastisk utsikt. Rödtungan med spenat och rädisor smakar väldigt gott och vinet är utmärkt, trots att vi inte valde det dyrare alternativet som rekommenderats. 
Wärdshuset har haft samma arrendator sedan 1988 då Skärgårdsstiftelsen tog över av Stockholms stad som hade köpt ön av familjen Santeson 1944 för att allmänheten skulle få tillgång till naturen. Under många år var här   sommarläger för flickor.
Nu kan de återvända med sina familjer.


Man kan åka båt till Södra eller Norra Grinda, på södra sidan ligger vandrarhemmets stugor, ängarna norröver kan man resa sina tält på, och mitt emellan finns båthamnen, lanthandeln och den gula villan. Badplatser finns nära båda bryggorna och på flera håll. Stranden kan vara rätt så stenig, men man slipper gå på långgrunt vatten. Vill man gå i naturen, finns det en 2,5 kilometer lång naturstig. Grinda gård   arrenderas av Kajsa Markne har djur som är värda att studera extra; Rödkullakor, Gutefår och Hedemorahöns hör till gamla kulturraser som är värda att bevara. Gården har även försäljning av ägg och annat i ladan två gånger i veckan.
Årets hetaste dagar visade sig att vara ganska stressade i Naturreservatet, överallt gick folk iklädda bara bikinis, barn som sprang omkring och hundar i koppel.  Trots långa väntetider på restaurangerna var det ingen hets, även om hovmästarna inte orkade le åt gästerna.
Hur som helst, blev detta besök varken mitt första eller sista på Grinda.


  Grinda gård    Grinda Wärdshus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar