onsdag 7 januari 2015

Berliner Schloss - Tysklands dyraste byggprojekt

För fyra år sedan skrev jag Berlinpalatsets korta saga:

Det var en gång en guldglänsande betongkoloss som kallades Palats, stort och mäktigt både till det yttre och inre vid flodstranden mitt i staden. Världens viktiga människor träffades där inne, möten hölls, stora folkmassor samlades.På samma plats hade ett riktigt slott stått flera hundra år, men riktiga kungar hade inte bott där på länge. Till slut blev slottet ett museum, innan bomber och bränder förstörde en stor del av byggnaden alldeles innan det stora kriget var över. Fem år senare bestämde de nya styrande att hela slottet skulle rivas, det stod som symbol för fel ideal.
Folkets parlament behövde ett nytt hus. Men inte bara de som bestämde skulle få vara där, människorna med nya värden och tankar skulle samlas innanför de guldglänsande väggarna. De rymliga salarna fylldes med konst och konstnärer som skulle visa vägen - som den nästan 15 meter långa reliefen Kommunismens lov. Men något blev fel. 25 år hade det tagit innan palatset blev färdigt. Under 14 år var det landets viktigaste samlingsplats, men sen blev det stopp. Palatsets parlament upplöstes.
Dessutom var det farligt att vara i huset för det var byggt med asbest. Men många som ändå hade tyckt om huset krävde att det skulle renoveras. För att försvara palatset agerade de på många olika sätt. Detta pågick till och med under längre tid än byggnaden hade varit i bruk.
Andra människor ville bygga ett nytt slott i stället. De bildade egna föreningar och samlade in pengar. De hade mera makt än de som ville ha kvar palatset vilket dessutom började se alltmer förfallet ut. Men det var inte så lätt att riva. De intilliggande husen började svikta. Enorma lass med sand behövdes för att förstärka flodstranden.

Slottsbygget med förhinder är nu i gång 

Jag har varit i Berlin många gånger efter att ha skrivit Berlinpalatsets korta saga. Vid varje besök har jag åkt till den långa paradgatan Unter den Linden för att se om det har hänt något med bygget. Det enda som har stått där hela tiden är Humboldt-Forums utsiktsplats, som byggts ut till en box där man kunde bekanta sig med det kommande slottet. Nu är det dock osäkert vad som kommer att finnas inne i kolossen.


När grunden äntligen var säkrad hade pengarna tagit slut. Stadens borgmästare meddelade att det planerade biblioteket på 4000 kvadratmeter inte blir av. I Spendenkatalog på nätet kan man läsa att en sten i fasaden kostar 250 euro, ett lejonhuvud på Östfasaden 2.925, ett helt kapitel på framsidan 189.700 €. 

Det finns väldigt gott om lediga projekt att placera pengar i.
 Nu är Tysklands dyraste bygge efter murens fall i full gång trots att insamlingen inte har lyckats något vidare. 28 miljoner euro har samlats in, men det fattas mer än 50 miljoner för att fasaden skall kunna färdigställas. Nu i januari skall Berlin- filharmonin ordna ett välgörenhets- konsert och den 12 maj utlovas taklagsfest.
Betongkolossen som nu reser sig på stranden av Spree i mitten av huvudstaden kommer att täckas med ornament och skulpturer av fantastiska mått om allt går i lås.
Då kanske kapitlet om det återförenade tyska riket närmar sig ett slut och det uppstår en annan form av styre. Det har hänt många gånger i historienDet finns väldigt gott om lediga projekt att placera pengar i.
Nu är Tysklands dyraste bygge efter murens fall i full gång trots att insamlingen inte har lyckats något vidare. 28 miljoner euro har samlats in, men det fattas mer än 50 miljoner för att fasaden skall kunna färdigställas. Nu i januari skall Berlinfilharmonin ordna ett välgörenhets- konsert och den 12 maj utlovas taklagsfest.
Betongkolossen som nu reser sig på stranden av Spree i mitten av huvudstaden kommer att täckas med ornament och skulpturer av fantastiska mått om allt går i lås.
Då kanske kapitlet om det återförenade tyska riket närmar sig ett slut och det uppstår en annan form av styre. Det har hänt många gånger i historien. 


Spendenkatalog          
http://cam01.berlinerschloss-webcam.de
Berliner Morgenpost 5.1.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar