måndag 15 juni 2015

Medeltida Le Mans


Le Mans är mycket mera än den berömda 24-timmars motorsport tävligen i mitten på juni.
Huvudstaden i  Maine, numera provins Pays de la Loire var känd redan under romartiden som cenomanernas stad, Civitas cenomanorum. 
Stadsmurarna hör till de mest intakta gallo-romerska som finns bevarade.
På murarna visas på sommarkvällarna en light-show om stadens historia, men inte behöver man se den för att bli imponerad av den gamla staden.
Stadskärnan innanför murarna är förvånansvärt intakt, bara bilarna vittnar om 2000-talet.
Staden intogs av Wilhelm Erövraren 1063 och sedan des har det stridits om nordvästra Frankrike.
Cité Plantagenet har trånga gator och många vackra hus med fina  detaljer på fasaderna, de flesta byggda senast på 1500-talet.
Det finns flera museer,  både historiska och konstmuseer men om man inte har tid att stanna i staden, räcker det att bara ströva omkring på gatorna.
De äldsta romanska kyrkorna som ligger utanför murarna är mycket stämningsfulla, men den största är överväldigande.
Sankt Julians katedral som är så stor att man inte lyckas ta en bild av hela byggnaden utan specialobjektiv från stadskvarteren.
Stadens skyddshelgon Julian införde kristendomen på 300 talet och blev den förste biskopen i området.
Hans reliker transporterades till platsen flera hundra år senare, och sedan tog det ännu fler sekler att bygga katedralen.Det romanska långskeppet  är från 1000-1100 talet, det höga gotiska koret påbörjades under 1200-talet. Englands kung Henrik II döptes här 1133.

Katedralen skadades under religionsstriderna mellan katoliker och protestanter 1562, men det verkliga hotet kom under franska revolutionen 1798, då man ville riva byggnaden och upprätta domstolar och fängelser i stället.

Under det förödande fransk- tyska kriget 1870-71 lade sig soldaterna för att sova på det halmtäckta golvet.
Efter det har man förstått katedralens värde, åter helgat den åt godstjänster och satt i gång med restaureringar och renoveringar.


Le Grabatoire intill kyrkan var kanikernas sjukhus, byggdes på 1500-talet och liknar Hotel de Cluny, medeltidsmuseum  i Paris, där det står alldeles ensamt i sitt slag.
Det bästa med Le Mans är helhetsintrycket i den gamla stadskärnan som har bevarat sin ålderdomliga stil, nästan fri från krimskrams och kommers som har tagit över så många av våra gamla miljöer.

                                                     
                                                                 Nissanguide

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar