torsdag 25 juni 2015

Don Juans hemmascen i Prag

Detta vackra hus byggdes 1783 mitt i Prag av den tyska kulturmecenaten Franz greve Anton von Nostitsz-Rieneck. Numera hör Ständernas teater, Stavovské divaldo  till Prags nationalopera.
Där har uppförts opera och teaterpjäser först på tyska och från 1920 oftast på tjeckiska, men mest känd är denna teater för uruppförandet av Wolfgang Amadeus Mozarts opera Don Giovanni år 1787. Sedan dess har Don Juan och stengästen återkommit till scenen åtskilliga gånger.
Vi hade lyckan att se en modern uppsättning av Mozarts mästerverk för fullsatt hus i maj.


Det var en fin upplevelse, både musikaliskt och sceniskt.
Orkesten var väl samspelt, njutbara toner ända till sista akten, även om epilogen hade utelämnats i denna uppsättning. Så blev det dock ett mera dramatisk slut på historien.
Photo: Hana Smejkalová
De unga tandemregissörerna Martin Kukučka  och Lukáš Trpišovský, som har gjort internationell karriär under namnet Skutr,  karikerar skickligt med mondäna detaljer och lyckas balansera mellan tragik och humor i denna moralitet som nästan alla känner till.
Sångarna är alla av yppersta klass, så det är värt att försöka få en biljett till denna operapärla som finns på teaterns repertoar  ända till september 2016.   Snart kan man dessutom för första gången se en reproduktion av den ursprungliga uppsättningen från 1787.
Länk till Video om reproduktionen.
Applåderna efter den moderna versionen är väl förtjänta. Både scenografin och kostymeringen anknyter till nutida tjeckisk scenkonst.
Länk till Skutr-versionen av Don Giovanni.
Det finns många historier om Wolfgang Amadeus tid i Prag. Han var en bejublad person som hade svårt att hinna med komponerandet.
Han hade ett stort umgänge, och skojade friskt med sångarna.
Mozart bodde i detta hus, som vi lyckades hitta intill en stökig trafikplats men vi kom inte in i VillaBertramka trots att det borde ha varit öppet. Där stod vi snopet tillsammans med en skånsk familj och tittade in i trädgården. Men vi hittade boken Mozart und Prag där  man kan läsa om hans äventyr och brev till vänner.
Det blev ett till beställningsverk i Prag,La Clemenza di Tito 1791 för kröningen av kejsar Leopold II.
Teatern har hyst många andra celebriteter: Carl Maria von Weber, Artur Rubinstein och Gustav Mahler har dirigerat orkestern, Angelica Catalani och Nicolo Paganini har gett konserter på denna scen.
För några år sedan satsade man inte på lika påkostade föreställningar, det var kortare turist anpassade konserter, eller pjäser på tjeckiska. Nu har Ständernas teater återfått sin heder som en av de finaste gamla operorna i Europa.
Om teatern på engelska
Irena kan ordna biljetten: http://pragmedmera.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar