söndag 9 augusti 2015

Benhus och katedral i en liten tjeckisk by

Skelettkyrkans historia började på Cistercienklostrets kyrkogård i byn Sedlec. Abboten Henrik sändes  till Jerusalem  år 1287 av Kung Otakar II. Vid återkomsten hade han med sig jord från Golgata för att helga  marken i klostrets kyrkogård. Många människor valde att bli begravda där.
Digerdöden skördade tiotusentals liv från 1318 och hundra år senare stupade minst lika många i Hussiterkrigen.
Till slut hade kyrkogården intill det gotiska kapellet vuxit till 16 hektar, och minst 40 000 människor hade fått sin sista vila där. Skeletten grävdes upp och dödskallarna samlades i 6 pyramider av en blind munk.
Kyrkan med ossiariet rustades upp i barockstil efter ritningar av Jan Santini.  De första dekorationerna med ben  sattes upp som symboler för uppståndelse och odödlighet.
Kapellet började förfalla och den Schwartzenbergska ätten köpte det upplösta klostret 1784. Nästan hundra år senare anställdes träsnidaren Frantisek Rint för att ordna benbitarna. Alla ben som användes till att smycka kapellet doppades i klorkalk och sattes ihop till fantastiska formationer, lampor och även till Schwartzenbergs familjevapen.

Trots det stora antalet ben och dödskallar som fyller kapellet finns det ännu fler begravda under kyrkan.
  Foton från benhuset
Under mitt besök täcktes kapellet  av byggställningar. Den katolska församlingen har åtagit sig stora restaureringsarbeten som kommer att ta flera år. Kyrkan står på lerjord, väggarna spricker igen efter att ha putsats. För att kunna komma till fast mark måste man gräva ned sig till tolv meter under marken. Bendekorationerna måste tas ner, rengöras och monteras upp igen när väggarna har stabiliserats och putsats. Under tiden kommer ossiariet  vara öppen för publiken, intresset är stort och inträden behövs för att täcka
renoveringskostnaderna.
 Film på youtube

Under mitt besök täcktes kapellet  av byggställningar.  Besökare kan under restaureringen inte se allt, men dekorationerna av ben verkade  redan vara uppsatta igen.
Restaurerare  har även haft hjälp av gamla foton, de allra första fotografierna i Tjeckien har tagits i ossiariet i mitten på 1800-talet.

Kyrkogården har än i dag väldigt många gravar, långt mer än det finns folk i närheten.  Hela staden Kutná Hora har drygt 20 000 invånare, och Sedlec är bara en liten förort till silverstaden.
Resfoten om silvergruvan i Kutnà Hora
St Barbaras kyrka i Kutna Hora


I den lilla byn finns dock ytterligare en sevärdhet, en av de största gotiska katedralerna i Mellaneuropa. Marias himmelsfärdskyrka byggdes av Kung Wenzel II som härskade mellan 1280-1320.
Hemsida: Madonna ascencion

Tillsammans med St Barbarakatedralen i Kutná Hora är  den gotiska domen  ett världsarv, ett museum med skattkammare och  möjlighet att se takkonstruktionen.  Den väldiga byggnaden står mitt i ingenmansland.  Det år fotograferingsförbud i den enormt höga kyrkan, så tyvärr blev det inga bilder.
 Det har andra svenska bloggare lyckats med: http://www.ladiesabroad.se/2012/10/staden-kutna-hora-och-hur-man-tar-sig.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar