lördag 8 maj 2010

Att färdas utan bil

Tåg och buss har sina fördelar: man kommer alltid fram till destinationsortens centrum, man slipper hålla utkik efter vägen, man kan känna någon slags kontakt med vanliga lokala människor och man slipper leta efter parkeringsplatser.

Det är relativt enkelt under förutsättning att allt går enligt tidtabell.
När man kommit fram är man helt fri från ansvar.


Har man lyckats leva så här länge utan körkort, har man också lärt sig vilka alternativ som finns. Taxi fungerar på lagom långa sträckor, om det går att få tag i någon. Fem kilometers promenad med bagage i uppförsbacke och regn vill man helst inte vara med om mer än en gång.
Allt detta förusätter en omfattande planering, helst i förväg.


Man får inte anlända för sent och missa sista bussen, man måste lära sig hitta rätta hållplatser, köpa biljetter i förväg om chauffören inte säljer några. Tidtabeller måste anskaffas och studeras noga om man vill ta sig längre än till den allra närmaste omgivningen.

På nätet är det lätt att hitta tidtabeller. För tågresor kan man oftast få exakta avgångstider just för den dag man skall åka, till och med på valfritt språk.
Bussresor kan vara svårare. Även om man lyckas hitta tabellen måste man kunna tolka den: vardagar, helgdagar, skoldagar och annat kan vara svårt att hålla reda på.
I storstäderna brukar det vara ganska enkelt, turtätheten är oftast högre än här hemma. Det finns olika alternativ och det är relativt lätt att hitta en taxi. Då kan man även ge sig iväg spontant, gå av när man vill och fortsätta med nästa buss om man ser något spännande längs vägen.
Det allra tråkigaste för den billöse, utöver bristen på spontana utflyktsmöjligheter, är att man måste kånka på sitt bagage hela tiden. Hittar man en bagageförvaring, måste man se efter att den håller öppet när man vill hämta väskorna. Åker man runt får man först skaffa sig en basort där man kan lämna det som inte behövs.

Jag har redan för länge sedan lärt mig att resa med lätt bagage och  att undvika inköp av skrymmande eller tunga saker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar