lördag 1 maj 2010

Den uppståndne med sträng blick
Piero della Francesca är kanske den märkvärdigaste av alla Italiens renässansmålare, centralperspektivets uppfinnare.
Hans verk finns på museer runtom i världen, i Paris, London och naturligtvis Italien, mest i hans hemtrakter Toscana och Umbrien.
Piero della Francesca föddes och bodde största delen av sitt liv i Sansepolcro, en liten stad vid Tiberns strand i Toscana. Hans födelseår är okänt, någon gång mellan 1415-20. Uppståndelsen blev världsberömd när Aldous Huxley kallade den för världens bästa målning, och den berömmelsen sparade Sansepolcro från att bli sönderbombat under andra världskriget.
I Sansepolcros katedral finns en äldre framställning av uppståndelsen som har inspirerat Piero della Francesca att måla en modernare version år 1458. Mycket har skrivits om förskjutningar i perspektiven, om vakterna som sover i freskens nedre del.
Betraktarens blick dras till centralgestaltens ögon som möter alla oavsett var man än befinner sig i Museo Civicos sal. Kristus ser strängt och krävande på en, där han lutar sig på vänsterfoten, redo att flytta över hela sin tyngd på den.
Ljuset faller på såret i den gråvita kroppen, det ultimata tecknet på vad han har genomlidit. Han håller nästan trotsigt i den vita flaggan med rött kors, som om han ville säga: Se på mig, jag gjorde det, jag steg upp!

http://www.museocivicosansepolcro.it/

1 kommentar:

  1. Vackert och intressant. Tänk, vi på Hisingen behöver inte resa så långt, t Leonardo da Vinci, Michelangelo och Raphael är här på besök.

    SvaraRadera