söndag 2 maj 2010

Berlinpalatsens korta saga

Det var en gång en guldglänsande betongkoloss som kallades Palats, stort och mäktigt både till det yttre och inre vid flodstranden mitt i staden. Världens viktiga människor träffades där inne, många möten hölls, stora folkmassor samlades. På samma plats hade det i många hundra år stått ett riktigt slott, men riktiga kungar hade inte bott där på länge. Till slut blev slottet ett museum, innan bomber och bränder förstörde en stor del av byggnaden alldeles innan det stora kriget var över.
Fem år senare bestämde de nya styrande att hela slottet skulle rivas,
det stod som symbol för fel ideal. Folkets parlament behövde ett nytt hus. Men inte bara de som bestämde skulle få vara där, människorna med nya värden och tankar skulle samlas innanför de guldglänsande väggarna.
De rymliga salarna fylldes med konst och konstnärer som skulle visa vägen - som den nästan 15 meter långa reliefen Kommunismens lov.
Men något blev fel. 25 år hade det tagit innan palatset blev färdigt. I 14 år var det landets viktigaste samlingsplats, men sen blev det stopp. Palatsets parlament upplöstes. Dessutom var det farligt att vara i huset för det var byggt med gift. Men många som ändå hade tyckt om huset krävde att det skulle renoveras. För att försvara palatset agerade de på många olika sätt. Detta pågick till och med under längre tid än de hade fått vara därinne.
Andra människor ville bygga ett nytt slott i stället. De bildade egna föreningar och samlade in pengar. De hade mera makt än de som ville ha kvar palatset vilket dessutom började se alltmer förfallet ut.
Men det var inte så lätt att riva. De intilliggande husen började svikta. Enorma lass med sand behövdes för att förstärka flodstranden. Det hela tog flera år.
Nu är det tomt på platsen. Det som ny byggs är en utställningslokal där man skall samla in pengar till slottet.

(2.4.1976 invigdes Palast der Republik som stängdes den 19.9.1990, aktionen mot rivning stoppades 14.1.2006. Francesco Stella från Vicenza har vunnit arkitekttävlingen för det nya slottet 28.11.2008. Byggandet har en gång beräknats kosta 32 miljoner euro.)
http://www.pdr.kultur-netz.de
/
http:/ /www.stadtentwicklung.berlin.de/bauen/palast_rueckbau/index_en.shtml

1 kommentar: