söndag 25 juli 2010

Högmod går före fall - Vaux le Vicomte


 ”Den 17 augusti klockan sex på kvällen var Fouqet Frankrikes kung. Klockan två på morgonen var han ingen alls."
Så skrev Voltaire långt senare om den överdådiga och ödesdigra festen år  1661 i slottet Vaux le Vicomte. Detta var början till den kungliga enväldet.
Finansminister Nicolas Fouquet dömdes till
livstids fängelse av en undersöknings- kommission efter att han bjudit in kung Ludvig XIV till en påkostad fest i det nya slottet. Vaux le Vicomte var med sin imponerande park något av det magnifikaste som fanns i dåtidens Frankrike. Fouquet umgicks med de främsta konstnärerna i Paris, på festen framfördes en komisk balett Les Fâcheux av Molière, Beauchamps och Lully till kungens ära, men vad hjälpte det att hedra kungen när värden hade byggt något som var mycket dyrare, finare och lyxigare än kungen själv hade.
Under sina nio år som finansminister för Ludvig XIV hade Fouquet sammanfört tre skickliga yrkesmän som hade skapat en miljö som blev urbilden för barocken.
Slottet ritades av Louis de Vau och dekoren av Charles Le Brun.
Slottsparken av André le Nôtre var den första i sitt slag och blev ett mönster för många kungliga och adliga parkanläggningar. Många av Le Nôtres ritningar kom genom Tessin d.y. att hamna i Sverige och finns på Nationalmuseet.
Det var Jean Babtiste Colbert som övertygade kungen att Fouguet hade använt statens pengar till sitt slott. Det var musketörer med namnet d´Artagnan som arresterade honom. Colbert fick så småningom överta finansministerposten och drog in så mycket skatter till statens kassa att kungen kunde anlita de tre skickliga konstnärer som hade ritat Vaux le Vicomte för att börja bygga sitt Versailles. Gobelänger, statyer och apelsinträd konfiskerades eller köptes till kungens slott.
Madame Fouqet fick tillbaka slottet tio år senare och levde där med sin äldste son. Maken dog i fängelset 1680 och efter sonens död 1705 sålde änkan alltihop till någon som aldrig hade sett platsen. Sextio år senare köptes egendomen av hertigen av Praslin. Mera än hundra år därefter övergavs slottet och stod tomt i trettio år. Alfred Sommier ropade in det tomma slottet med en igenvuxen trädgård på offentlig aktion 1875. Familjen Sommier har restaurerat egendomen som nu har blivit ett viktigt historiskt monument. Ägarnas släktporträtt finns att beskåda i ett av rummen.

Slottet är öppet för besökare från slutet av mars till början av november och varje lördag kväll kan man beundra Vaux le Vicomte upplyst med 2000 levande ljus. Varannan lördag tänds fyrverkerier på samma sätt som vid de storslagna festerna  under den första ägarens tid.
Slottet har även hyst filmteam för ett tjugotal olika  filmer, bl. annat Marie Antoinette av Sofia Coppola och Valmont av Milos Forman.
Man kan också hyra slottet för fester, med eller utan fyrverkerier. 400 personer får plats för sittande middag eller 800 för cocktails.
Vaux le Vicomt ligger i Maincy i departementet Seine-et-Marne några mil från Paris. Närmaste staden heter Melun.

Resfoten om le Notre
http://www.vaux-le-vicomte.com/  

1 kommentar: