söndag 21 november 2010

En oväntad uppståndelse - från Toscana till Sicilien

Piero della Francescas frescomålning Uppståndelsen har jag skrivit om tidigare. Den har haft otrolig stor betydelse i konstnärens hemstad Sansepolcro i Toscana, där den är huvudattraktion på Museo Civico. Man kan beundra mästerverket genom en stor glasruta utan att ens behöva gå in i museet. Piero della Franscesca har inspirerats av en målning med samma motiv som finns i domen snett emot muséet.

Det centrala motivet i domens altartavla visar Jesus som stödd på sitt vänstra knä står ovanför de fyra sovande vakterna. Altartavlan är målad av Niccolo di Bonaventura. Piero måste ha sett den redan som barn och påverkats både av den och flera andra konstverk. Han har förfinat motivet, skärpt till detaljerna hos personerna och lagt till landskapet och det dubbla perspektivet.


Nu har även jag sett en tredje version av samma bild i en helt annan del av Italien.  Intill torget i den lilla sicilianska staden Castelbuono  finns en kyrka från 1300-talet, La Matrice Vecchia. Kryptan under altaret är täckt med fresker framställande Jesu liv, passionshistorien och uppståndelsen. De härstammar från flera sekler och är stilistiskt mycket olika.  Några närmare uppgifter om freskerna har jag inte lyckats komma över.Den som har målat uppståndelsen längst in i kryptan måste ha känt till Piero della Francescas fresk.Så många likheter finns, även om fresken i kryptan har färre detaljer och saknar det dubbla perspektivet. Kristus står med flaggan i handen, vänd åt sidan i stället för rakt fram, ovanför de fyra sovande vakterna.En ängel till vänster kommer någon annanstans ifrån.
Uppståndelsen är ett vanligt motiv som har gestaltats på många olika sätt i den sakrala konsten. Man kan fråga sig hur långt Piero della Francescas vision har vandrat i medvetandet hos de konstnärer som har skapat sina religiösa bilder i olika kyrkor runt hela Italien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar