söndag 26 december 2010

Firande med anor i Finlands julstad

Sedan elva år har Åbo tagit åt sig äran av att vara den officiella julstaden i Finland.Det görs mycket för att leva upp till den statusen, julmarknader, jippon, konserter och utställningar. Men den viktigaste händelsen på julaftonen har under de senaste 20 åren  direktsänts i TV  även i Sverige: utlysandet av julfriden. Det sker från balkongen vid Gamla Stortorget i Åbo. . 
Traditionen med julfriden har man upprätthållit ända sedan 1300-talet då det första rådhuset byggdes.
Man har flyttat platsen några gånger men sedan 1886 läses texten från Brinkkalahusets balkong.


I den östra rikshalvan av Sverige har julfriden utlysts i stort sett utan uppehåll, i början endast på svenska, sedan 1711 även på finska. Efter Åbo brand år 1827 har lydelsen blivit så som magistratets sekreterare mindes den. Brinkkalahuset och Gamla Rådhuset har utnyttjats till olika ändamål, bl.a. som polisens gymnastiksal. Nu finns där gallerior, affärer och utrymmen som hyrs ut till olika kulturevenemang.
Varje år ordnas medeltidsmarknad på sommaren och julmarknad på vintern. Det är mycket mer än handel som sker på julmarknaden under adventshelgerna. Alla veckoslut har olika teman och program, men stånden med olika hantverk och mat fördelas mellan försäljarna långt i förväg.Salutorget mitt i stan har torg- handel sex dagar i veckan hela året. Till julen finns en liten julmarknad i ett hörn av det stora torget.
Saluhallen öppnas redan klockan 7:00, något för morgontidiga båtresenärer från Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar