söndag 19 december 2010

Wien - julmarknadernas förlovade stad

Ingen annanstans har jag sett så många olika julmarknader som i Wien.  Överallt i staden pågår julhandel både inomhus och utomhus. En av de sörsta marknaderna finns vid och i Nya Rådhuset.
Man kan köpa alla sorters julpynt,  bakverk,  godsaker och mat. Lukten av frityr och fläskfett sprider sig över hela det stora torget. 

Inne i Rådhuset sitter föräldrarna på bänken och väntar medan barnen är sysselsatta med olika göromål, bakar pepparkakor eller täljer trägubbar.Det verkar vara ett stort söndagsnöje för barnfamiljer som man länge har förberett sig för.I en annan del av staden utanför Karlskirche, nära Operan och Musikverein, bjuds barnen på olika utomhusaktiviteter Man kan rida på ponny och lama, titta på djur och leka olika lekar.
I salustånden bjuds hantverk av mera egensinnig art, det hela har en prägel av alternativrörelse.


Vid ingången ligger vedtravar intill en murad ugn där det bakas doftande tunnbröd.  Även granförsäljningen är arrangerad på ett konstnärligt sätt.
 Mitt emellan dessa ytterligheter i stadens mitt finns mera traditionella julmarknadsstånd. 


På Freiung och flera angränsande torg kan man också köpa allt möjligt, särskilt olika matvaror, salt och sött. Många människor handlar där på söndagarna då vanliga affärer är stängda.

Drycker skall man inte heller glömma. Överallt i staden kan man dricka glühwein, oftast med alkohol. Det verkar vara ett sätt att idka välgörenhet, det är bara att välja för vilket behjärtansvärt ändamål man vill svänga sin varma mugg eller bägare. Det var så svårt att bestämma vad vi skulle ha att dricka att vi plötsligt märkte att vi inte längre hade något val alls. All försäljning slutade exakt på slaget på kvällen. När vi äntligen hade valt ett ställe hade serveringen upphört. Det hjälpte inte att andra ännu kunde njuta av sina varma drycker.  -  För glühwein eller punsch måste vi resa dit på nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar