lördag 19 mars 2011

Nöjsam postsovjetisk spasemester i Pirita

Pirita Hotel byggdes
för den olympiska regattan i Tallinn 1980. Det katamaranliknande skrytbygget i betong har trots  renovering bevarat mycket av sovjet- känslan.

Under olympiaden hette hotellet SPORT. Den
K-märkta byggnaden i råbetong tilldelades en specialutmärkelse på Internationella arkitektförbundets (UIA) biennal 1993. Då hade det redan renoverats för första gången och döpts om till Pirita.


 Pirita Top Spa Hotell ingår numera i Tallink-gruppen. Man kan boka förmånliga paketresor inklusive mat, logi och behandlingar. Det finns både hälso-spa och skönhetssalong samt simbassäng med bastu.
Hotellet har 267 rum i två flyglar med utsikt mot havet eller parken och ligger ca 6 km från centrum vid småbåtshamnen, intill en badstrand.

Restaurangen Regatta ovanför de långa katamaran-korridorerna har fantastisk utsikt mot havet. Trots att den är ny, står en hink på det  mörkt glänsande stengolvet i buffématsalen under det läckande taket.  Efter två dagar med tre måltider börjar man bli less på maten trots att det har funnits både anka och musslor i buffén.
En del av takplattorna på första våningen är vattenskadade och byts ut, neonrören blinkar medan vi traskar fram och tillbaka i badrockar till badet i andra änden av huset. De som bor i våningen ovanför måste först gå den här gången och sedan trappan upp för att komma till sina rum.


25-meters bassängen används flitigt av tallinborna, barnfamiljer och äldre som talar estniska eller ryska. Omklädningsrummet har ingen könsfördelning, man byter om i små låsbara bås bakom skåpen. Damerna har en egen bastu i sitt duschrum, annars badar man gemensamt med baddräkten på. Ångbastun är behagligt varm och har roliga små sittbås med mellanväggar.


Det märkligaste var dock saltkammaren, där saltet blåser in genom ventilerna medan man sitter och mediterar till fågelsång och stillsam musik. Det skall vara nyttigt för andningsvägarna. Jag märkte ingen skillnad men trivdes ändå. Pedikyren med paraffin var desto nyttigare för mina spruckna hälar.
Trots alla anmärkningar var jag mycket nöjd med min sparesa, lugnet och massagen gjorde gott. Tre nätters hälsopaket gav full valuta för pengarna.

http://www.tallinksilja.com/sv/hotelTrips/tallinn/TallinnHotel/pirita.htm
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar