onsdag 7 mars 2012

Winterfeldplatz - Berlins mysigaste marknad

Onsdagar och lördagar fylls torget i Schöneberg av försäljningsstånd och folk från morgonen till eftermiddagen. Särskilt på lördagen är utbudet stort: mat, blommor, husgeråd, kläder och hantverk med mera.
Försäljarna ställer sina matvagnar på andra torg de övriga veckodagarna. Man kan köpa bröd, bakverk, grönsaker, ost och charkuterier, samt äta färdig mat med ursprung från olika delar av världen.


Många av stånden är ganska påkostade, utbudet har hög kvalitet och originalitet så som dessa stickade halsdukar och mössor med konstnärliga mönster.  En svartvit har jag haft runt halsen i flera månader nu.
Några av hantverkesprodukterna  på marknaden är tillverkade av dem som säljer, de står ofta lite vid sidan av runt den katolska kyrkan St. Matias.

Kyrkan är känd för en av sinas präster, Albert Coppenrath, "Dickkopf vom Winterfeldplatz" som överlevde kriget trots sitt envisa motstånd mot nazismen.

Torget är döpt efter den preussiska generalen Hans Karl von Winterfeld. Två berömda tyskar har bott alldeles intill vid Maassenstrasse, poeten och Nobelpristagaren Nelly Sachs liksom dirigenten Wilhelm Furtwängler.
Runt hörnet kommer man till de regnbågsflaggade områdena med sina klubbar och specialaffärer.

Efter kriget var området länge nedslitet men började saneras under 1980-talet.  Nu är det  mycket uppskattat, särskilt av de som röstar på "de gröna" - mer än 50 % av rösterna i vissa val. Det byggs även nya hus i närheten. Ett av de märkligaste är  bostadhuset till höger från 1999, ritad av Híndrich Baller. Till höger om det finns lekplats och dockteater.
Många kommer tíll marknaden för att umgås,  stamkunder får vänligt bemötande av handlarna som vet att det ställs krav på deras produkter.


Allt går i maklig takt, ingen stress eller jäkt på den här marknaden som lever efter årstiderna.

Mitt på torget står en italienare som säljer sin goda espresso och tiramisu till lågt pris.  Det är inte så dumt med ekologisk glögg heller. 
Under sparrissäsongen blev jag dock jagad av en olycklig försäljare som dumpade sina priser till det yttersta får att bli av med sitt lager av de vita stjälkarna.  Den här utklädda grönsaksförsäljaren känns igen av sina kunder året om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar