måndag 9 april 2012

Europas längsta gångbro i Prag

Karlsbron är Prags populäraste turistmål. Ingen kan tänkas besöka staden utan att gå på den långa bron.
Det sägs att bästa tiden att vistas där är tidigt på morgonen eller vid solnedgången, då de sista solstrålarna lyser upp staden på båda sidor av Vltava.
Karlsbron är 655 år gammal, 516 meter lång och tog 50 år att bygga. 
Karl IV gav order att bygga en stark stenbro över Vltava efter att vårfloden hade raserat Judithbron år 1343.  Den första bron över floden byggdes av trä redan 1118 och höll knappt 40 år. För att den tredje bron skulle bli stark nog skulle bönderna i hela Böhmen skicka ägg och vin för att blanda i bruket. Bron har skadats några gånger, några av de 16 pelarna har fått byggas på nytt.  Fram till 1841 fanns det ingen annan bro över floden mellan berget,slottshöjden Malá Strana, och gamla stadens centrum, Staré Město.

Vid båda ändarna av bron står magnifika torn. De inrymmer musér med olika historiska teman.  Ingångarna vaktas av unga män i medeltida dräkter.
Det kan vara svårt att ta sig fram i trängseln mellan alla som får sin utkomst av försäljning längs vägen.
De rullar fram sina stånd på förmiddagen och packar igen vid skymningen. Målningar med Pragmotiv, porträttstecknare, smycken, hantverk och tradjazzorkester hör till det dagliga utbudet på bron när vädret tilllåter.

På Lillsidan börjar bron ovanför den lilla ön Na Kampě innnan man kommer till floden, några lugna kvarter med vackra hus och en kanal. Där kan man ströva fritt mellan ambassader och restauranger, utan biltrafik.
Det är svårt att tro att bilar fick köra på bron fram till 1965, och en kort period i början på 1900-talet även spårvagnar som hade elstöm underifrån.


Längs broräcket  står 30 helgonstatyer som har rests sedan  1700-talet.
Den helige Nepomuks lik kastades från bron 1393. Mässingsreliefen kan ge tur om man rör vid den.
1621 sattes 12 huvuden av avrättade tjeckiska adelsmän i brotornet för att tas ned 10 år senare.
30-åriga kriget tog slut på bron den 23 juli 1648, när svenska armén stoppades på Lillsidan.


Det är historiska stenar som tusentals människor trampar på varje dag, många i guidade grupper så att de också får en glimt av stadens vålsamma historia, både människans och naturens krafter har lämnat spår vid Karlsbron som numera tycks opåverkad av alla skador. Det enda som stör vid denna magiska plats är trängseln av människor som kommer från jordens alla hörn.
Irena vet mer:http://pragmedmera.se


1 kommentar:

  1. Med dina skrivelser kan man åka till spännande platser med historia! Tack!

    SvaraRadera