söndag 22 april 2012

Vårkänslor i Toscanska bergen

Det är härligt att möta våren i en liten stad  högt uppe på berget i Toscana.
Staden där jag haft  förmånen att bo några veckor heter Cortona och är känd från amerikanska filmer.
I filmen får hela livet en ny vändning för de olyckliga kvinnor som hittar hit, slår sig ner i dalen och  finner evig  lycka som i filmen Under The Tuscan Sun.

Här finns även en liten filial för ett universitet  från USA som drar folk med bred dialekt från "over there".
Man hör dem på restaurangerna, de talar högt och mycket.
Men när man går vid utkanten av berget och beundar utsikten, ser man sällan några människor, man hör tuppen gala i fjärran.
Annars råder lugn och ro över landskapet, vardagslunken ändras inte mycket under tidens gång.

Det är livligare på morgonen när man dricker sitt kaffe eller sin återställare på stamstället, mitt på dagen är allting stängt och på efermiddagen handlar fruarna till middag hos olika specialister, eller i en av de två matvaruaffärer som finns uppe på berget.
På de branta backarna inne i staden är det sällan man möter någon gående.
Bergen ovanför staden är ännu fridfullare. Det enda man hör är stadens lilla sopbil som hämtar avfallet som sorteras i kraftiga plastpåsar i olika färger. Man skall veta vilka dagar de hämtar vad.
Ingen annan tycks ha något ärende att ta sig upp ovanför de smala gatorna. Det finns en smal stig upp till kyrkan högst upp och en minnestavla för påvens besök i staden.
Jag hoppas att det kan bli ännu en vår i denna stolta italienska stad som är lik så många andra och ändå helt unik med sin historia: anor från etruskerna, alla kyrkor och kloster och inte minst Fra Angelicos världskända Marias bebådelse i det lilla museet, som kan ses i länken nedanför bilden av den vackra fresken från en av de 20 kyrkorna som finns i staden.  

http://www.cortonaweb.net/en/guide/cortona-tourist-guide-tourshttp://www.cortonaweb.net/en/museums/diocesan-museumhttp://en.wikipedia.org/wiki/Annunciation_of_Cortona
http://www.imdb.com/video/screenplay/vi101647129/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar