onsdag 9 maj 2012

Fullmåne över Bøgeholmen

Kustvägen vid Öresunds strand söder om Helsingør tillhör Europas vackraste. På vänster sida öppnar sig den svenska kustlinjen och till höger ser man fina gamla stenhus, många med traditionella agtak.
Intill Kystens Perle i Snekkersten står det röda huset
högt upp på backen.
Där kan man njuta av säng och frukost lugn miljö med vidsträckt havsutsikt.
Huset är byggt 1903 och har haft flera ägare som alla skött fastigheten på sitt vis. Nu hyrs den senare
i ordningställda undre våningen ut till resande för kortare eller längre perioder. Mitt i det halvrunda fönstret finns ingången från den lilla trädgården framför huset.
Tystnaden sänker sig över huset trots att man hör bilarna på Strandvejen. Mot natten mattas trafiken av. Sängen är bred och mycket bekväm att sova i.
Det är en svit med sovrum och matrum, i gången till badrummet finns ett skåp med faciliteter för kaffe och te, men vill man äta på tallrikarna måste maten beställas utifrån samhället.
Hela interiören andas nordiskt sekelskifte,man assosierar till olika konstnärshem från tidigt 1900-tal.
Allt är mycket smakfullt och genomtänkt,
från konsten på väggarna till de små japanska tekannorna i det låsta vitrinskåpet.


Vistelsen bjuder på några praktiska överraskningar som att det i sovrummet finns en låst dörr in till värdfamiljens del av huset.
På morgonen uppenbarar sig frukosten på bestämd tid
bakom dörren, framdukat på ett bord som man lyfter in. Det är en fröjd för både gommen och ögat, läckerheterna är kärleksfullt framdukade, goda ostar, varma bröd, frukt och bär.


Utöver den kulinariska njutningen kan man  vila öronen  med  fågelsången och betrakta de asiatiska föremålen som ingår i värdinnans konstimport, så det kan tänkas att de byter ägare ibland.  Det finns gott om tid att beundra alla smakfulla saker, eftersom huset inte bjuder på vare sig TV eller radio. En anslutning till internet finns dock om man har med sig egen förbindelse till yttervärlden. Däremot kan man inte betala för logi  och frukost med kort.
Fullmånen över sundet är en sevärdhet i sig. Den överglänser de täta ljusen från Sverige och den nästan mörka silhuetten av Ven.
Efter den rofyllda vistelsen kan man ge sig ut till nya äventyr, längs vägen mot Köpenhamn kommer man snart till Louisiana, norrut ligger Hamlets slott, Kronborg som Danmarks stolta värn vid Öresund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar