måndag 28 maj 2012

En oas på Långholmen

Trädgårdskaféet intill Långholmsbadet har varit min favorit i många år, ända sen 1992 då
"Lasse i Parken" startade verksamheten.
I huset inreddes ett litet Bellmanmuseum, på sommarkvällarna anordnades konserter och föreställningar med anknytning till Bellman. Iblad kunde man tro att man hade flyttat ett par århundraden tillbaka i tiden.

Än kan man känna hur solen glimmar blank och trind som i Bellmans epistel nr 48.
Dessutom anlades en 1700-talsträdgård med blommor och nyttoväxter till allmän beskådan.Där man kan följa hur odlingarna utvecklas från frön till plantor, blommor och grönsaker i räta och runda rader.  Fanns det gott om blommor kunde man köpa med sig en bukett.
Vid nöd fick man låna en nyckel till utedasset, en sällsynhet i storstaden. Den står kvar ännu men det finns även moderna inomhusalternativ.
Under Lasses tid var serveringen ganska enkel. Det var själva idén med det hela.


Ett mindre hus intill  fungerar som kök. Där bakas fina bakverk, pajer och kakor, som går åt som smör i solsken. Här står de nybakade godsakerna på trappan och väntar på personalen som får springa mellan husen. Disken ställs vid ett träställ bredvid trappan.
Den nya ägargenerationen har varit urpsrungstanken trogen men utökat utbudet med soppor och smörgåsar, byggt om severingsdisken och flyttat kaffebordet till nästa rum. Det finns även sittplatser inomhus. 
Festvåningen kan hyras för konferenser och privata fester.          .
Bellmansmuseet har fått delvis nya lokaler. Kön till toaletten kan bli ganska lång vid vackert väder.
Här kan man sitta länge och väl under päronträdet och njuta av lugnet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar