tisdag 5 juni 2012

Utomhusfik på Södermalm


Stockholms parker pryds numera av små kaféanläggningar där man kan njuta av kaffe och bullar eller mackor i solskenet. Byggstilarna varierar från denna kiosk i gammal stil på Mosebacke till enklare skjul,  även utbudet är skiftande.
Det första lilla fiket vid Årstaviken blev känt i hela Sverige genom SJ:s TV-reklam.  Där kunde man sitta på strandstolar och lyssna på raggae.
Ny har det öppnat igen.
Brofiket på Långholmen har blivit riktigt populärt under senare år.
Från början liknade det mera en korvkiosk, men har nu utökat med smörgåsar och espressokaffe. Där kan man sitta vid Pålsundet och se på båtarna som glider förbi under bron intill.
Ibland har det också bjudits på dragspel.

På motsatta sidan av Södermalms långa strandpromenad står denna lilla korvkiosk med kaffe och glass intill båtbryggan där man ta färjan till det enorma nya bostadsområdet Hammarby sjöstad. Läget är inte det vackraste men dessto bättre för kommersen eftersom det är mycket folk och ingen biltrafik i området.
 
Den minsta kiosken står i den enkla parken i hörnet av Åsögatan och Nytorgsgatan. Där finns god espresso i pappers- muggar och toast på levainbröd. Stolarna är spridda i hela parken.
Nu har vi fått ett fik under de stora broarna i Tanto. Von Bysings kafé har öppet på helgerna, och kanske oftare under sommaren.
Vill man sitta tätare finns den lilla röda kiosken på Nytorget. Där får man också espresson i en pappersmugg och smörgåsar av enklare sort men folklivet omkring är intressant att studera. Här är det alltid fullt när vädret tilllåter.


Det blir nog många koppar kaffe i parkerna på Södermalm under sommaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar