måndag 26 april 2010

Tyskarnas favoritprimör

Sparris har blivit en oerhört populär delikatess i Tyskland där man äter över 100 000 ton sparris om året, och för varje år växer för varje år.

Alla restauranger med självaktning har en speciell sparrismeny så snart säsongen startar. Mer än 21000 hektar tysk mark används för att täcka över de späda skotten som skjuter upp under jorden och skördas från april fram till midsommar. Dessutom importeras sparris från Grekland och andra länder. I Sverige äter man oftast grön sparris som växer ovan jord.
Asparagus officinalis är en flerårig örtväxt som har odlats i mer än
2000 år. Sparris härstammar från trakterna kring östra Medelhavet. Under 1500-talet spred sig odlingarna till slottsträdgårdar i Europa och den började serveras vid finare mottagningar. Ludvig XlV trodde på ”den kungliga grönsakens ” undergörande egenskaper.
Sparris är nyttigt, den innehåller mycket kalium och vitamin a samt kalcium, natrium, magnesium, fosfor, järn, flera b-vitaminer, c- och e-vitamin. En del försvinner dock under kokningen som tar högst en kvart. I kokvattnet har man salt, lite socker och smör eller citron. Tyskarna äter oftast sin vita sparris med hollandaisesås och kokt potatis, men tillbehören kan varieras: skinka, rökt lax, äggröra eller till och med bratwurst. Sparrissoppa kan vara riktigt delikat.

Varje år sent på hösten vissnar blasten ner och på våren skjuter plantan nya skott. Om de första sparrisarna skördas, bildas nya skott som kan skördas fram till midsommar. Plantan kan bli upp till femton år gammal. I Tyskland har man även år 2004 uppfunnit en ny skördemaskin, som rensar de vita skotten från sand. Det betyder säkert att man kommer att odla ännu mer sparris.

http://www.beelitz.de/texte/seite.php?id=40674

1 kommentar: