onsdag 22 juli 2015

Sandstrand med palmer och bastu i Tanto

Stockholm omges av vatten, staden ligger mellan Mälaren och Saltsjön och kantas av kanaler, stränder, vattenleder och öar. Innerstadens holmar har många badplatser som nu har blivit förnyade.
Vid Årstaviken nedanför Tantolunden har folk badat i många år trots att vattnet i inte var rent, men 2010 hävdes badförbudet.
Förra sommaren rustades badet upp: bryggor, klättervägg, hopptorn och flotte färdigställdes lagom till den första varma dagen. Mängder med badsugna tog sig in trots avspärrningar, som till slut togs ner för att inte förvärra säkerheten för alla som trotsat dem.
Sen visade det sig att stadens förvaltning inte hade upphandlat projektet, så en rivning av hela bygget hotades.  Inte nog med det,  den officiella invigningen ställdes in  på grund av en drunkningsolycka vid hopptornet.

Men folk kom och badade och solade sig bland palmerna som  planterades på den nyanlagda playan på den före detta gräsmattan. Alla var inte nöjda med det heller utan klagade att palmer inte passar in i den nordiska naturen. Det är faktiskt riktiga palmer, även om de inte längre är levande.
 I år har det blivit ännu bättre, staden har erkänt felet med upphandlingen men har tolkat domen så att man slipper riva bryggorna.  Nya handikappanpassade ramper och ledstänger har byggts och 160 ton sand har lagts ut på stranden.
Det känns mycket renare i vattnet men lagom till badsäsongen har ny SVT grävt fram uppgifter om C.R. Carlströms nysilverfabriks eventuella giftutsläpp av klorerade lösningsmedel 455 meter från stranden.
Dessa förmodade gifter lär inte heller avskräcka badare.
Det är värre med regn och rusk.

De minsta barnen har plaskat vid strandkanten, de större hoppat ner från trädet ovan vattnet, men nu finns det många fler möjligheter till vattenlek, kanoter och supar att hyra och för simmarna har badområdet  med bojar blivit längre mellan de två bryggorna.
Det är bara värmen vi väntar på den här sommaren 2015.
Så här skrev jag förra sommaren. I år behöver vi inte längre vänta på värmen. Det har varit riktig trängsel i badet, trots några dagars badförbud på grund av föroreningar i vattnet. Nu vet vi i alla fall att kontrollen fungerar.
Palmerna och sanden är lägre än tidigare år, däremot har en liten flotte med bastu lagts till intill den vänstra bryggan. Vad blir det nästa år?

http://www.badkartan.se/0179044/Tanto_Strandbad_(Tantolundens_badplats)
http://hyra-sup-i-stockholm.se/sup/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar