tisdag 24 augusti 2010

Vulkaniskt vatten mot ischias

Ischia är vulkaners och kratrars ö utanför Neapel, granne med Capri. Den högsta toppen Eponomeo är 788 meter hög. Vulkanerna har vilat så länge att det statistiskt sätt finns risk för utbrott inom en snar framtid. Jordbävningarna har inte heller varit  få. Samtidigt har de vulkaniska aktiviteterna frambringat ett bördigt landskap och varma källor till gagn för både jordbruket och turistindustrin. Redan etruskerna kände till de goda vinerna.


Grekerna hade flera namn för öborna, "Pithecusa" sägs betyda apornas ö för att man tyckte att människorna liknade apor, eller att namnet förmodligen härrör från "ischra" som betyder "den svarta ön" i semitiska språk.
Klimatet är milt och torrt, fridlyst natur som är frodig och vacker, det finns fina badstränder runt ön samt många stora badanläggningar, termalparker som kan vara rena äventyrsbad eller medicinskt inriktade, varma källor med olika slags mineraler i vattnet.Maten är syditalienskt utsökt, de aromatiska citronerna stora som grapefrukt, skaldjuren och fiskarna riktiga delikatessser.
Ön har ca 60 000 invånare, men när turisterna kommer blir det tio gånger fler under sommarmånaderna fram till oktober. Utöver italienare har det mest varit tyskar,  men nu märks ryssarna som fått restauranger och hotell med kyrilliskt informationstext.
Den viktigaste staden heter Ischia Porto, en hamn med livlig trafik av olika linjebåtar, utflyktscharter till närmaste öar samt lyxiga privatyachter.
Vid andra änden leder bron Ischia Ponte till medeltidsborgen Castello Aragonese som uppfördes av Alfonso av Aragonien.
Det är lätt att ta sig runt ön, vägen är välhållen och bussarna moderna. Vid hållplatserna finns digital information om nästa avgång. Man kan åka runt hela ön, och stanna vid olika ställen, t. ex Forio som ligger på solnedgångssidan och har varit ett centrum för det internationella jetsetet, men nu hdser turister av alla kategorier. Längs vägen dit ligger trädgården ”la Mortella” anlagt av den engelska tonsättaren William Walton.

Listan på berömda personer som har verkat på eller besökt Ischia är lång. Här är några av de mest kända: H.C. Andersen, W H Auden, Josef Brodski, Truman Capote, Giuseppe Garibaldi, Guy de Maupassant, Alfred de Musset, Markis de Sade, Allen Ginsberg, Henrik Ibsen, Felix Mendelssohn, Pablo Neruda, Friedrich Nietzsche, Pier Paolo Pasolini, John Steinbeck, Arturo Toscanini, Mark Twain. Luchino Visconti.
Nu kommer kändisar till den årliga filmfestivalen som hålls juni, precis innan turistsströmmen är som intensivast. Cineaster kan njuta av filmer som är inspelade där, den mest kända är kanske Cleopatra med Elisabeth Taylor och Richard Burton.
Annars kommer nog många för att bada, både i havet och i de varma källorna. De flesta hotellen har egna bassänger med varmt mineralvatten från bergen, det finns anslag om vilka nyttiga ämnen som finns i vattnet. De kan vara lämpliga för behandling av muskelbesvär, ryggvärk, reumatiska problem och astma, psoriasis och gynekologiska sjukdomar.

Jag besökte Parco Termale Castiglione uppe på berget utanför Porto Ischia. Nedanför berg och dalbanan fanns 10 bassänger med olika vattentemperatur, masserande vattenstrålar och en mörk grotta inne i berget som kallades för Sauna. Utanför fanns en skylt på olika språk som varnade känsliga personer för hälsorisker. Man kunde även välja olika behandlingar från en lång lista. Den obligatoriska badmössan fick man gratis från garderoben där man lämnade kläderna. Det var fullt med alla möjliga människor, familjer och äldre personer som njöt av lugnet i solen. Längst ner kunde man ta sig till havet, men det lockade nästan inga.
Ischias led jag som tur var inte av, men en s.k. frusen skuldra som jag skötte om varje morgon och kväll under vattenstrålarna i hotellets  lilla varma mineralvattenbassäng där de ryska gästerna badade hela dagarna. Det räckte för att värken nästan skulle försvinna efter en vecka trots att sängen inte var vidare bekväm.
Jag skulle dock gärna vilja återvända till den vackra vulkanön även när jag inte behövde behandling för några krämpor.
1 kommentar: